Başkanımız Tamer Kıran, Yalova’da, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Teşrifleriyle Gerçekleştirilen Gemi Denize İndirme ve Omurga Kaynak Törenlerine Katıldı

Tersan Tersanesi’nde, Rus Okeanrybfyot firması için üretilen "Georgiy Meshcheryakov" isimli fabrika trol balıkçı gemisinin denize indirilmesi ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün Sanmar Tersanesi’ne yaptıracağı 2 acil müdahale römorkörünün omurga kaynak törenleri, Yalova Tersaneler Bölgesi’nde, 12 Haziran Cuma günü yapıldı.
Törenlere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Yalova Valisi Muammer Erol, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcıları, Üyesi ve Sekretaryası ile denizcilik sektöründen temsilciler katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu törenlerde yaptığı konuşmada, 2002 yılında 37 olan tersane sayısının bugün 83'e çıktığını, yıllık üretim kapasitesinin de 550 bin DWT’den, 4,53 milyon DWT’ye yükseldiğini belirterek, “Gemi inşa sektörümüz, dolaylı olarak, 500 bin kişinin geçim kaynağı olmaktadır. Gemi inşa sanayimiz dünyada adet bazında 9’uncu, tonaj bazında 16'ıncı sırada bulunmaktadır. Hedefimiz, sektördeki bilgi birikimimizi, tecrübemizi, teknolojinin ve bilişimin imkanları ile birleştirmek ve katma değerli projelerimizle, dünyada çok daha üst sıralara çıkmaktır.” diye konuştu.
Ana vatanda olduğu gibi, mavi vatanda da güçlü, etkili, caydırıcı bir lider ülke olmak için, sektörün tüm bileşenleriyle birlikte, el ele vererek çalışmaya devam ettiklerini belirten Adil Karaismailoğlu, bu anlayışla, "Bayrak Devleti", "Liman Devleti" ve "Kıyı Devleti" yetkileriyle, limanlara gelen Türk ve yabancı bayraklı gemilerin denetim faaliyetlerini titizlikle yürüttüklerini anlattı.
Karaismailoğlu, "Bu konuda dünya ölçeğindeki beyaz listedeki yerimizi koruyoruz. Gemi sanayisi konusunda, tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkararak, sektöre yön veren temsilcilerimizin rahat yatırım yapmalarını sağladık. Tersanelerimizdeki kira bedellerini sıfırlayarak, üretimden pay alınması yöntemine geçtik. Bu şekilde sektörün ticari hareket kabiliyetlerini artırdık. Bakanlığımız tarafından koordine edilen ÇED kararlarının alınması, imar planı onayları, izin süreçlerinde sektöre verdiğimiz destekle gemi inşa sanayisinde beklenen ivme kazanılmıştır. Kat edilen mesafe ve kazanılan başarılar, nihai hedef değil, yeni hedefler için başlangıç noktasıdır." diye konuştu.
Tamer Kıran: “Denizcilik sektörü, pandemi dönemi sürecinde olmazsa olmaz sektörlerden birisi olduğunu göstermiştir”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da, denize indirme törenlerinin gemiler için doğum anlamına geldiğini söyledi. Denizcilik sektörünün, Türkiye’de Gayrısafi Milli Hasıla’ya yaklaşık yüzde 3 katkıda bulunan, gemi inşa ve yan sanayi sektörünün de bunun yaklaşık dörtte birine katkı sağlayan bir sektör olduğunu kaydetti.
Denizcilik sektörünün, pandemi dönemi sürecinde olmazsa olmaz sektörlerden biri olduğunu gösterdiğini belirten Tamer Kıran, tedarik zincirinin kesintisiz devam etmesinin ancak denizcilik sektörünün sağlıklı bir şekilde yürümesiyle mümkün olacağını kaydetti. Tamer Bakan, sektör olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu, her zaman denizciliğin yanında görmeyi arzu ettiklerini belirtti.
Tersan Tersanesi’ndeki törende, kurdele kesilerek geminin denize inişi sağlandı. Sanmar Tersanesi’ndeki törende, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, römorkörler için temsili kaynak yaptı.

Tüm Sliderlar