Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Turkcell işbirliğinde yürütülen Geleceği Yazan Kadınlar Projesi İklim Fikir Maratonu Final ve Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu’nun katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran törende yaptığı konuşmada, 2017 yılında başlattıkları projenin ilk iki döneminde kadınların kod yazmayı öğrendiğini belirterek, "Kadınlar, mobil uygulamalar geliştirdiler. Turkcell'in ürün ve servislerini test etme imkanı buldular. Bir kısım kadın, girişimci olurken, önemli bir bölümü teknoloji şirketlerinde istihdam edildiler. Geleceği Yazan Kadınlar Projesi pandemi döneminde çok anlamlı hale gelen İklim Fikir Maratonu ile devam etti. Çevre ve iklim konularında geliştirdikleri teknolojik çözüm fikirleriyle yarıştılar" dedi.

Yarı finale kalan yarışmacıların her birini, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun başkanlarıyla eşleştirdiklerini anlatan Kıran, şunları kaydetti: "Farklı bölge ve illerden başkanlarımız, yarışmacılara fikirlerini ticarileştirmek ve geliştirmek yönünde mentorluk desteği verdi. Kadın girişimci kurullarımız hem kadın girişimci sayısını artırmak hem de mevcut kadın girişimcilerimizi desteklemek için canla başla çalıştı. 81 ilde bu amaçla seferber oldular. Kadınları bu projelere teşvik ettiler. Bu yıl TOBB, diğer dönemlerden farklı olarak yarışmacılara ayrı destekler verme kararı aldı. Bugün ödül almaya hak kazanan ilk üç finalistimize fikirlerini ticarileştirme ve girişimcilik ekosistemine katılabilmeleri adına 13 ilde kurduğumuz 'istasyon' adındaki girişimcilik merkezlerimizde ücretsiz ofis ve altyapı desteği sunacağız. Ayrıca, yarı finale kalan tüm katılımcılarımızı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde sunulan sertifika programlarından ücretsiz faydalandıracağız."

Kıran, dünyanın artık iklim değişikliğiyle mücadele sürecinde konuşmaktan yapmaya doğru geçtiğini belirterek, Avrupa Birliği tarafından gündeme getirilen Avrupa Yeşil Mutabakatı süreci ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesiyle imzalanan Paris İklim Antlaşması'yla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelenin Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de her sektörde ve her alanda yenilikçi ve yeşil dönüşüme katkı sağlayacak fikirlere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Kıran, "Böyle fikirlerin oluşmasını motive ettiği için bu yarışmayı çok önemsiyoruz. TOBB olarak kadınlarımızı desteklemeyi sürdüreceğiz. Kadın güçlü olursa aile de toplum da ülke de güçlü olur. İnanıyorum ki hep birlikte çalışarak yeni başarı hikayeleri yakalayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ödüller

Törende jüri değerlendirmelerinin ardından ödül almaya hak kazanan projeler açıklandı. Finali ilk sırada TeknoTeam projesiyle Hüsne Temur, Nimet Özmeral ve Semanur Erbay tamamladı. İkinci sırada Mapla projesiyle Merve Atalay, üçüncü sırada ise CH+.ai projesiyle Fatma Aouani Çöpoğlu yer aldı.

Turkcell tarafından verilen birinciye 50 bin TL, ikinciye 30 bin TL ve üçüncüye 20 bin TL'lik ödüllerin yanı sıra dereceye giren yarışmacılara fikirlerini hayata geçirebilmeleri için TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından girişimcilik mentorluğu da sağlanacak. Ayrıca ilk üç finaliste, Ankara'da bulunan TOBB ETÜ GARAJ Kuluçka Merkezi'nde 6 ay boyunca ücretsiz ofis ve altyapı hizmeti, ücretsiz eğitim ve yatay-dikey mentorluk desteği verilecek.

Tüm Sliderlar