İMEAK Deniz Ticaret Odamızın Ekim Ayı Meclis ve 4. Müşterek Meslek Komite Toplantıları Piri Reis Üniversitesi’nde Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odamızın Ekim Ayı Olağan Meclis ve 4. Müşterek Komite Toplantıları, 3 Ekim 2019 Perşembe günü, Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında, Türk denizciliğini katkıları dolayısıyla Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka’ya, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından plaket takdim edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan 2020-2022 Yeni Ekonomi Program hakkında görüşlerini açıkladı.

Tamer Kıran, “Bilindiği üzere, yüksek faiz, üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden biri… Faizlerin bir süredir geriye doğru gidişi bizleri memnun ediyor. Ancak bu indirimin özel bankaların kredi faizlerine yeterince yansıtılmadığını iş dünyası olarak üzülerek takip ediyoruz. Denizcilik sektörü olarak özel bankaların da hem faiz indirimi hem de kredi yapılandırmalarında kamu bankaları ile aynı yaklaşımı sergilemelerini bekliyoruz. Faizlerdeki düşüşe paralel, sektörümüzde ertelenen yatırımların birer birer hayata geçirilmeye başlanacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın, Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu toplantıları dolayısıyla ABD’ye yaptığı ziyarete, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen katıldığını hatırlatan Tamer Kıran, iki ülke başkanlarının ortaya koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin, gerçekleştirilebilir bir hedef olduğuna inandıklarını söyledi. Tamer Kıran, “Bugün ihracatımızın yarısını AB ülkelerine yapıyoruz. İnşallah ABD ile anlaşırsak dünyanın batısında ikinci büyük ihracat pazarımıza kavuşmuş olacağız.” dedi.

Müşterek Meslek Komite Toplantısı

Tamer Kıran, Meclis Toplantısı’nın ardından gerçekleştirilen 4. Müşterek Meslek Komite Toplantısı’nda yaptığı konuşmada da, Mart ayındaki 3. toplantıyı çalıştay şeklinde gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, komiteler tarafından belirlenen sorunların Odamız sekretaryası tarafından derlenip, tasnif edildiğini, toplam 12 ana konu başlığı altında küçük-büyük toplam 85 sorun tespit edildiğini kaydetti.

Sorunların tamamının ilgili kurumlar dikkate alınarak başta bakanlıklar olmak üzere belediyeler, TOBB, TÜRKLİM, Yüksek Öğretim Kurulu, Eximbank gibi kuruluşlara iletildiğini anlatan Tamer Kıran, ilgili mercilere iletilen sorunların takiplerinin sıkı bir şekilde yapıldığını söyledi.

Toplantıda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Şube Müdürü Sayın Vahap Fırat “İstihdam teşvikleri, staj ve eğitim destekleri”, Halk Sigorta’dan Sayın Enis Emre Yaylak ise “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortaları” konuları hakkında komite üyelerine bilgilendirme sunumu yaptı. Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu da, Denizcilik Sektörü Envanteri Çalışması hakkında üyeleri bilgilendirdi. PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan da, güncel ekonomik gelişmeleri değerlendiren bir sunum yaptı.

Tüm Sliderlar