• Anasayfa
  • |
  • İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı 

 

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ekim ayı Meclis Toplantısı, 14 Ekim 2021 Perşembe günü yapıldı.

Video konferans yönteminin yanı sıra Odamız Meclis Salonu’nda pandemi koşulları önlemleri alınarak kısıtlı sayıda katılımın sağlandığı toplantıya İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlık etti.   

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD’deki muhatap kuruluşu ABD Ticaret Odası’nın, Washington’da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın teşrifleriyle gerçekleştireceği toplantı ve Türkiye TOBB’un Şikago’da kurduğu Türk Ticaret Merkezi ziyareti dolayısıyla ABD’de bulunan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, zoom aracılığıyla katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonomide tarihi bir büyüme yılı içinde olunmasına rağmen, büyüme ivmesinde düşüş sinyallerinin artmaya başladığını belirten Tamer Kıran, pandeminin etkisiyle ortaya çıkan tedarik zincirlerindeki sorunun artması ve enerji fiyatlarındaki artışın hızlanması ivme kaybının en temel nedenleri olarak göründüğünü söyledi.   

Tedarik zincirlerindeki sorunların maliyet baskısını arttırması ve yükselen enerji fiyatlarının küresel enflasyonu daha da yukarı çeken unsurlar olmaya başladığını belirten Tamer Kıran, “İvme kaybı yaşansa bile, büyümenin belli bir gücü koruması durgunluk beklentilerini şimdilik biraz uzakta tutuyor fakat enflasyondaki yükseliş eğilimi çok daha fazla ortaya çıkıyor.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, 23 Eylül’deki toplantısında politika faizini %19’dan %18’e düşürdüğünü, enflasyonun ise yükselişini geçtiğimiz ay da sürdürdüğünü hatırlatan Tamer Kıran, “Enflasyon ve kur tarafında sıkıntılı seyir devam ederken, tüketici güveninde ise yükselme devam ediyor. Ekonomik Güven endeksi geçen sene Eylül ayında 94,3 ve geçen ağustos ayındaki 100,8 seviyesinden bu eylül ayında 102,4’e gelmiştir.” diye konuştu.  

Dış ticaretimizdeki hızlanmanın sürdüğünü, Eylül ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre %30 artışla 20,8 milyar dolara, ithalatın ise %12 artışla 23,4 milyar dolara ulaştığını kaydede Tamer Kıran, şunları söyledi:

“İhracatımızın rekorlar kırmaya devam etmesi ve büyümeye olan artan katkısı son derece memnuniyet vericidir. Bu gelişme cari işlemler açığımızın azalmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda rezerv artışını da desteklemektedir. Küresel ekonomide, özellikle AB’deki yavaşlama ülkemizin ihracat artış hızını önümüzdeki dönemde bir miktar yavaşlatabilir ama önceki yıllara göre güçlü kalma ihtimali yüksek görünmektedir. Turizmin katkısı da özellikle gelecek yıl artarak devam edecektir. Cari işlemler dengesine olumlu katkısı olan bu gelişmelerin istikrarlı kararlarla desteklenmesi durumunda kur riskleri azalarak makroekonomik istikrara daha fazla katkı oluşacaktır.”

Ticaretteki bu canlı gelişmelerin doğal olarak Denizcilik piyasalarına da olumlu yansımaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, yılın ilk 9 ayı itibarıyla “Dökme Yük” ve “Konteyner” piyasasında kazançların canlı kalmaya devam ettiğini, özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörlerin, navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdığını, dökmecilerde de Çin kaynaklı ticari büyümenin pozitif etkisiyle hareketli bir piyasa yaşandığını söyledi.  

Sektörel Faaliyetler

Gündemin hızla değiştiği bir ortamda sektörü ilgilendiren konuları da yakından takip etmeye devam ettiklerini belirten Tamer Kıran, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün bir süre önce hizmet sektörleri için sağlanmakta olan desteklerin değerlendirilmesi çerçevesinde, 2023 yılı hedefleri ile önümüzdeki dönem ihracat hedeflerine ulaşmak amacıyla lojistik ve taşımacılık sektörünün talep ve ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi yönünde çalışmalar başlattığını kaydetti.

Odamızın da çalışmalara katılarak lojistik ve taşımacılık sektörü için sağlanan desteklere ilişkin somut önerilerini bir yazı ile ilgili müdürlüğe ilettiğini belirten Tamer Kıran, “Yazımızda, denizcilik sektörünün kendine özgü dinamikleri, uluslararası kuralları, çalışma koşulları göz önüne alındığında 2015/8 sayılı ve 2564 sayılı Kararlarda "Lojistik ve Taşımacılık Sektörünün" altında ayrı bir başlıkta ele alınması ile denizcilik sektörünün çalışma prensiplerine uygun destek unsurlarının belirlenmesinde yarar gördüğümüzü belirterek, taleplerimizi sıraladık.” dedi.  

Tamer Kıran, Eylül ayı itibarıyla; bir süredir görüşmeleri sürdürülen ve gemi tedarik sektörünü yakından ilgilendiren Liman Tek Pencere Sistemi (LTPS) ile İlgili Yaşanan Sorunlar, Transit Sevkiyatlarda Beyanname Onayı, Transit Beyannamelerde Plaka ve Süre Sorunu (NCTS), Çoklu Transit İşlemleri, Transit – İhracat Kapsamında Kumanya Yüklemeleri ve İhracat Beyannamesi VEDOP Kapama İşlemleri İle İlgili Sorunların çözümlendiğini belirterek, “Sorunlarımızın çözülmesi noktasında yapıcı tutumları ve yardımları dolayısıyla Başta Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş olmak üzere ilgili bürokratlarımıza sektörümüz adına teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.  

Ekim ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından “Lojistik-Mobilite-Dijitalleşme” temalı 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası düzenlendiğini kaydeden Tamer Kıran, Şura’nın ikinci gününde, “Sürdürülebilir Lojistikte İnovasyon, Yeni Trendler ve Yeşil Lojistik Uygulamaları” konulu oturuma katılarak düşüncelerini dile getirdiğini hatırlattı. Kıran, “Kayda değer politika önerilerinin oluştuğu Şura’yı başarıyla düzenleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, ülkemiz Şûra’dan çıkan sonuçları da iyi değerlendirerek, ulaştırma ve haberleşme teknolojilerini başarıyla uygulayan ülkeler arasında ön sıralardaki yerini alacaktır.” dedi.

Piri Reis Üniversitesi’ne Kayıtlar

Piri Reis Üniversitesi’ne yeni akademik yılda kayıtlarla ilgili bilgi veren Tamer Kıran, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk tercih, birinci ek kontenjan, dikey ve yatay geçiş, Erasmus ve lisansüstü olmak üzere toplam 1411 öğrencinin üniversiteye kaydolduğunu, bugün itibariyle öğrenci sayısının 5700’e ulaştığını söyledi.  

Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın (TÜDEV) 2019 yılı olağan genel kurulu ile 2020 yılı olağan seçimli genel kurulunda Vakıf Senedi değişikliğinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Tamer Kıran, bu değişikliğin ardından Vakıf Senedi Tadilinin Kabulü ve Tescili için Anadolu 30. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvurunun sonuçlandığını, Mahkeme, 16 Eylül 2021 tarihinde Vakıf Senedi Tadili’nin hukuka uygun bulunduğunun tespit edildiğine ve tesciline karar verdiğini, 20 Eylül tarihi itibarıyla hükmün kesinlik kazandığını bildirdi. Kıran, “Bu karar sonucunda Vakıf Senedi değişikliği yasal süreci tamamlanmış olup, Oda seçimlerimizden önce taahhütte bulunduğumuz gibi TÜDEV Vakfı ile Odamız arasında zaten var olan bağ bundan sonra hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde düzenlenmiştir.” dedi.

Bu ay, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. Yıldönümünün kutlanacağını hatırlatan Tamer Kıran, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anarak, tüm ulusumuzun Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan,” Küresel Ekonomide Piyasalar ve Denizcilik” konulu sunum gerçekleştirdi.

Tüm Sliderlar