• Anasayfa
  • |
  • İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı 

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Eylül Ayı Meclis Toplantısı, 9 Eylül Perşembe günü yapıldı. 

Video konferans yönteminin yanı sıra Odamız Meclis Salonu’nda pandemi koşulları önlemleri alınarak kısıtlı sayıda katılımın sağlandığı toplantının açılışına İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlık etti.   

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, ekonomide küresel ve yerel olarak çok önemli dönemlerin yaşandığına dikkat çekerek, birçok ülkenin ciddi daralmalar yaşadığı 2020 yılında, Türkiye’nin pozitif büyümeyi asgari düzeyde de olsa başardığını, 2021 yılı ilk yarısı itibarıyla güçlü bir toparlanmaya şahit olduklarını söyledi. Yılın ikinci çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın (GSYİH) %21,7 büyüme gösterdiğini belirten Tamer Kıran,  öncü göstergelerin, pandemi ile ilgili risklerde büyük bir olumsuzluk olmazsa büyümenin yılsonunda yüzde 9’lar civarında olabileceğine işaret ettiğini kaydetti.  

Hafta başında açıklanan ve 2022-2024 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programın da önümüzdeki dönem ekonomi politikalarına ilişkin önemli ipuçları verdiğini belirten Tamer Kıran,  şunları söyledi: 

“Programın temel amaçları arasında belirtilen ‘enflasyon ve cari açık yaratmayan, ağırlıklı olarak yurtiçi tasarruflar ve doğrudan yatırımlar ile finanse edilen, ihracata dayalı, yeşil dönüşümü dikkate alan, gelir adaletini gözeten bir büyüme yapısının tesis edilmesini’ doğru bir çerçeve olarak görüyor ve destekliyoruz. Yeşil dönüşüm adıyla Orta Vadeli Programlara ilk kez detaylı bir program ve tedbir çerçevesinin konmasının son derece önemli olduğunu, bundan sonraki yıllarda da artarak takibinin yapılmasının ekonomimizin rekabet gücünü kalıcı kılmak açısından büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Ancak programda ulaşım ve deniz taşımacılığı konularının eksik kaldığını görmekteyiz. Buna mukabil bugüne kadar olduğu gibi ilgili tüm merciler nezdinde bıkmadan, usanmadan, pes etmeden sektörümüzün ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu anlatmaya, taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz.”   

Dünya Denizcilik Piyasaları 

Dünya denizcilik piyasalarında, 2020 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren hızla artan talep karşısında birçok piyasada fiyatlarda hızlı artışlar yaşandığına dikkat çeken Tamer Kıran, önümüzdeki sürece ilişkin beklentilerde de talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönünde oluştuğunu belirtti.  

Konteyner tarafında talep artışının devamının, navlunlar ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdığını kaydeden Tamer Kıran, bu yükselişteki nedenleri anlattı. Tamer Kıran, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Global filonun 2021 yılında DWT bazında %3,05 artarak 2 milyar 130 milyon DWT büyüklüğüne, TEU bazında ise %2,5 artarak 25 milyon 910 bin TEU’ya ulaşması beklenmektedir. 2020 yılında 48,7 milyar dolar olan yeni gemi inşa yatırım sözleşmesinin 2021 yılı Temmuz sonu itibariyle 67,2 milyar dolar olduğunu ve bu yatırımların %44’ünü konteyner, %12’sini tanker, %9’unu dökme yük, %8’ini LPG, %11’ini LNG oluşturduğunu görüyoruz. Bu rakamları değerlendirdiğimizde,  dünya deniz taşımacılığında taşlar yerinden oynamış, denizden daha fazla pay almak isteyen ülkeler yine ‘tam yol ileri’ demiştir. Bu nedenle bugün 30 milyon DWT’e yakın Türk sahipli filomuzun da 50 milyon DWT’e ulaştırılmasının milli hedeflerimiz arasında yer alması hususunu her ortamda dile getirmemiz gerekmektedir.”   

Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği Çerçevesinde Atılan Adımlar 

Covid-19 salgını sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm ile yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımların önemli fırsat ve tehditleri içinde barındırdığına dikkat çeken Tamer Kıran, iklim değişikliği tehdidinin küresel ekonomi politikalarını, uluslararası ticaretin kurallarını, ürün standartlarını hızla değiştirmeye aday göründüğünü, bu değişimlerden en çok etkilenecek sektörlerin başında şüphesiz denizcilik sektörünün geldiğini söyledi.  

Avrupa Birliği’nin (AB) benimsediği Yeşil Mutabakat stratejisi kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021 yılında açıklanan şekliyle, 2030 yılında sera gazı emisyonlarını 1990 yılı seviyelerine kıyasla en az %55 oranında azaltmaya yönelik emisyon hedeflerine ulaşmak için sunulan “Fit For 55” (55’e Uyum) Paketi’nde; denizcilik sektörü ve yakıt ikmali üzerinde doğrudan etkisi olan önerilerin karşımıza çıktığını belirten Tamer Kıran, şöyle devam etti: 

“Öneriler arasında yer alan Emisyon Ticaret Sistemi’nin devreye girmesi durumunda Avrupa Birliği limanlarına sefer yapan gemilerimizden 1 ton yakıt başına 100 ABD Doları tutarında ödeme alınacağı ve Emisyon Ticaret Sistemi’nin yayılmasıyla 100 dolar olan bu bedelin artmasının kaçınılmaz olacağı değerlendirilmektedir. Tüm bu gelişmelerin sonucunda mevcut gemiler kısa bir sürede kullanılamaz hale gelecek, halihazırda mevcut olmayan, yeni icat edilecek motorlarla donatılmış yeni gemilerin alınması zorunlu hale gelecektir. Uluslararası ticarette, oyun kurallarının yeniden belirlendiği önümüzdeki süreçte, getirilmek istenen değişiklikler nedeniyle büyük ekonomik maliyetlerle karşılaşmamak için değişimi iyi okumamız ve hazırlıklı olmamız gerekiyor. Gelişmeler, iş dünyasına büyük sorumluluklar yüklerken, bu konuda devlet desteklerini de elzem kılıyor. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmak, ortak akılla bu süreçte kazanan ülkeler arasında yerimizi almak büyük önem arz ediyor.”  

PRÜ’de Kontenjanların Yüzde 90’ı Doldu 

Eylül ayı başında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, üniversitelere yerleştirme işlemlerinin yapıldığını belirten Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi’ne bu yıl da öğrenciler tarafından büyük ilgi gösterildiğini, kontenjanın yüzde 90’ının dolduğunu bildirdi. Tamer Kıran, bu oranın, vakıf üniversiteleri sıralamasında bizi 15. sıraya getirmiştir. İki ek kontenjan imkânı, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ve yatay geçişlerden sonra kayıt yaptıran öğrenci sayısının daha da yükseleceğini öngördüklerini belirterek, üniversiteyi tercih eden öğrencilere yeni akademik yılda başarılar diledi. 

PRÜ’nün yanı sıra ülkemizdeki diğer denizcilik eğitimi kurumlarına da destek vermeye devam ettiklerini belirten Tamer Kıran, son olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümüne kazandırılan tam donanımlı, son teknoloji köprüüstü simülatörünün tesliminin gerçekleştiğini söyledi.  

Covid-19 salgınının ciddiyetini koruduğuna dikkat çeken Tamer Kıran, salgına bugün itibarıyla bilinen en etkili tedavi yönteminin aşı olduğunu belirterek, “Tamam, hiç kimseyi aşı için zorlayamayız ama aşı olmaları yönünde şiddetle tavsiyede bulunmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer aşılama oranlarını arzu edilen seviyelere çıkaramazsak, sonbahar ve kış aylarıyla birlikte yeniden kapanmalara gidebilecek önlemlerle karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” dedi.  Tamer Kıran, bu çerçevede 13 Eylül tarihi itibarıyla DTO’da alınacak önlemleri anlattı.  

Tamer Kıran, Eylül ayıyla birlikte başlayan yeni av sezonunda balıkçılarımıza hayırlı bir sezon dilerken,  “denizleri bereketli, ağları dolu olsun” temennisinde bulundu. 

9 Eylül’de yani bugün İzmir’in kurtuluş gününün kutlandığını, 19 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” unvanı verilmesinin yıldönümü ve Gaziler Günü’nün, 27 Eylül’de Türk Donanmasının en büyük zaferlerinden biri olan Preveze Deniz Zaferi'nin 483. yıldönümü ile Deniz Kuvvetleri Günü'nün kutlanacağını belirten Tamer Kıran,  bu önemli günler vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şanlı tarihimiz boyunca vatanları için canını ortaya koyan tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yâd etti.  

Tüm Sliderlar