• Anasayfa
  • |
  • İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı  

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Kasım ayı Meclis Toplantısı, 11 Kasım 2021 Perşembe günü yapıldı. 

Video konferans yönteminin yanı sıra Odamız Meclis Salonu’nda pandemi koşulları önlemleri alınarak kısıtlı sayıda katılımın sağlandığı toplantının açılışına İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlık etti.    

Toplantının açılışında 25. Dönem Meclis Başkanı, eski Ulaştırma, Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, Meclis üyelerine hitap etti. Konuşmasının sonunda İsmet Yılmaz'a, Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır , günün anısına kendisine daha sonra ulaştırılmak üzere yelkenli gemi resminin bulunduğu bir tablo takdim etti. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da yaptığı konuşmada, küresel ekonominin büyüme hızında bir miktar yavaşlama olmasına rağmen, yılın tarihi bir büyüme ile tamamlanacağı kesinleşmiş gibi göründüğünü kaydetti. Büyüme tahminlerinde hafif yavaşlama olsa da talep koşullarında önemli bir değişiklik olmadığının görüldüğünü belirten Tamer Kıran, büyüme açısından halen en önemli faktörlerden olan Covid-19 salgınında aşılardan sonra tedavi amaçlı ilaçların da devreye girme ihtimalinin, pandemiyi sona erdirme konusundaki umutları artırdığını söyledi.   

Türkiye ekonomisinin de 2021 yılını dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olarak tamamlamaya aday göründüğünü kaydeden Tamer Kıran, “Yüzde 9’un üzerinde, bir ihtimal çift haneye de ulaşabilecek bir büyüme tahmin ediyoruz. Bu tabloya en büyük katkı ihracat artışımızdan geliyor. Pandemi sürecinde ihracatımızın dünya ihracatı içerisindeki payının yüzde 1’i aşması, ülkemizin rekabet gücünü çok net bir şekilde gösteriyor.” dedi.  

Denizcilik piyasalarını da değerlendiren Tamer Kıran, küresel ekonomideki yavaşlamanın açık bir sonucu olarak denizcilik piyasalarında son bir aydır kayda değer düşüşler gözlemlendiğini, düşüşün ana adresini ise kuru ve dökme yük piyasası oluşturduğunu kaydetti.   

Kıran, “Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), 7 Ekim 2021 tarihi itibarıyla 5650 değerini alarak son 10 yılın zirvesini görmüştü. Bu noktadan itibaren hızla düşerek, 9 Kasım Salı günü, 2805’e gerileyen Endeks, böylelikle son bir ayda %50,4 değer kaybetmiştir.” dedi. 

Tamer Kıran, konteyner piyasasında ise, dökme yükte yaşanan sert düşüşün yaşanmadığını, hatta lojistik aksamalar ve liman sıkışıklıkları nedeniyle ticaret hacimlerinin de artmasıyla konteyner navlunlarının 22 Ekim haftası tarihi rekor seviyeye ulaşmış olmakla birlikte o tarihten bugüne sınırlı da olsa düşüşler meydana geldiğini kaydetti.   

Temmuz 2021 itibarıyla 1000 GT ve üzeri Dünya’nın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler listesine baktığımızda ise ülkemiz 15. sıradaki yerini koruduğunu belirten r Kıran, “Türk sahipli filomuz, Ocak-Temmuz 2021 arası 6 aylık dönemde 28,9 milyon DWT’dan, %1’lik bir yükselişle 29,2 milyon DWT’a ulaşmıştır.” dedi. 

“COP26 İklim Konferansını Yakından Takip Ediyoruz” 

Bugünlerde dünyanın odaklandığı, önümüzdeki süreçte özellikle denizcilik sektöründe büyük değişimlere öncülük etmeye aday en önemli gündem maddesi olan iklim değişikliği konusunda da önemli toplantıların birbirini izlediğini belirten Tamer Kıran, Oda olarak İskoçya’nın Glasgow şehrinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’nı (COP26 İklim Konferansı) yakından takip ettiklerini söyledi.   

Glasgow’da, denizcilik sektörünün, daha önce hiçbir COP konferansında yer almadığı kadar dikkate alındığını müşahede ettiklerini belirten Tamer Kıran, bu çerçevede sektörün ana temsil kuruluşları olan Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) ve Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) tarafından “Denizciliğin Geleceğini Şekillendirmek” başlıklı konferans düzenlendiğini hatırlattı. Kıran, söz konusu toplantıda, denizcilik sektörünün paydaşlarının, yeşil teknolojilerin geliştirilmesine yönelik yatırım eksikliğinin, denizcilikte karbonsuzlaştırma (dekarbonizasyon) hedeflerine ulaşmanın önündeki en büyük tehdit olduğu konusunda uyarıda bulunduklarını kaydetti.   

Kıran, katılımcılar tarafından, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarını artırmanın yolları belirlenmeye çalışıldığını, dünya genelindeki emisyonların yaklaşık %3’lük kısmından sorumlu olduğu belirtilen uluslararası denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltmak için halihazırda devam etmekte olan projeler hakkında bilgi sağlandığını anlattı.   

"Denizcilik Sektörünün Yeşil Dönüşüme Uyumu" Konulu Bilgilendirme Webinarı Yapılacak 

Tamer Kıran, “Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün sera gazları stratejisinin 2023 yılında yeniden gözden geçirileceği belirtilirken, 2050 yılı ile sıfır karbon/sera gazı emisyonu hedefinin kaçınılmaz olacağı görülmektedir. COP26 İklim Zirvesi’nin sonuçlarını dikkatle takip edip, sektörümüzü bilgilendireceğiz. Bu çerçevede, 18 Kasım 2021 Perşembe günü, 14.00-16.00 saatleri arasında, Odamız Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İnsel’in sunumuyla, "Denizcilik Sektörünün Yeşil Dönüşüme Uyumu" konulu webinar zoom üzerinden yapılacaktır.” diye konuştu.    

Tamer Kıran, Marmara Denizi ve Adalar’ın Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesine ilişkin kararın, Resmî Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak, sektörü yakından etkileyeceği aşikâr olan bu karara ilişkin gelişmeleri de çok yakından takip ettiklerini bildirdi.  

Konuşmasında Piri Reis Üniversitesi’nin mali yapısı hakkında da bilgi veren Tamer Kıran, yaklaşık 2 yıldır yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle gemilere uzun staj için öğrenci gönderilememesinin büyük bir sorun oluşturduğunu söyledi.  

Kıran, “Deniz ticaret filomuzun işletilmesinde özellikle zabit ihtiyacının önemi dikkate alınarak denizcilik fakülteleri öğrencilerimizin uzun staj konusunda desteklenmesi hayati önemi haizdir. Bu nedenle bugünlerde uzun süreli staj planlamaları yapan gemi sahiplerimizin bu hususu göz önüne alarak önceki yıllara oranla daha fazla stajyer istihdam etmesinin önemini buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.   

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 83. yıl dönümünde bir kez daha saygıyla anan Tamer Kıran, öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı.


Tüm Sliderlar