• Anasayfa
  • |
  • İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı, 12 Mayıs 2022 Perşembe günü yapıldı.

Oda Meclis Salonu’nda pandemi koşulları önlemleri alınarak gerçekleştirilen toplantıya, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlık yaptı. Toplantıya, İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli ve Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Karakaş ile Trabzonspor Kulübü Başkanı ve Oda Üyesi Ahmet Ağaoğlu katıldı.  

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da yaptığı konuşmada, Dünyada ekonomiden, uluslararası ilişkilere birçok dengeyi alt üst eden Rusya-Ukrayna savaşında 2,5 ayın geride kaldığını, ufukta henüz savaşın sona ereceğine dair bir emare görünmediğini belirtti.  

Ukrayna’nın limanlarında savaşın başlamasından itibaren yaklaşık 90 geminin mahsur kaldığının tespit edildiğini belirten Tamer Kıran, bu gemilerden 21 tanesinin Türk sahipli ve işletmeli gemiler olduğunu bildirdi.  

Ukrayna’daki gelişmelerin krizin başlangıcından itibaren DTO tarafından yakından takip edildiğini kaydeden Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Geçen süreç zarfında ilgili Bakanlıklarımız nezdinde Ukrayna limanlarında kalan Türk sahipli ve işletmeli gemilerin mayınlı liman sahalarında güvenli bir koridor açılarak kurtarılmaları başta olmak üzere savaş nedeniyle karşılaştıkları sigorta prim artışları için müteaddit defalar girişimde bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. İlgili Bakanlıklarımızın da bu konuda Rusya Federasyonu ve Ukrayna’daki mevkidaşları ile yoğun temaslarda bulunduklarını biliyoruz. En büyük beklenti ve temennimiz bir an önce bu çabaların olumlu sonuç vermesidir.” 

Tamer Kıran, bir diğer önemli konunun da ABD ve AB ülkelerinin Rusya Federasyonu’na yönelik yaptırımları genişletmesi olduğunu belirterek, “Bizleri de ilgilendiren bir yaptırım konusu Rusya gemilerinin ve Rusya tarafından işletilen gemilerin AB limanlarına erişiminin yasaklanması hususudur.” dedi.

Savaş, Küresel Büyümeyi Olumsuz Etkiledi

Bu savaşın, küresel ekonomide makroekonomik tahminleri de oldukça etkilediğini belirten Tamer Kıran, IMF’in 19 Nisan tarihinde yayınlanan raporuna göre, küresel büyüme tahmininin yüzde 3,6 seviyesine çekildiğini, benzer şekilde Euro bölgesi büyüme tahmininin yüzde 3,9’den yüzde 2,8’e revize edildiğini kaydetti. Tamer Kıran, küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revizyonunun bir diğer nedeninin de Çin’de Covid-19 salgınının tekrar güçlenmesi ve bu durumun hem Çin ekonomisini hem küresel ticaret ve tedarik zincirlerini olumsuz etkilemeye başlaması olduğunu sözlerine ekledi. 

Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’de devam eden salgın ve başta Fed olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma adımlarının küresel ekonomide yaratacağı olası yavaşlamadan Türk ekonomisinin de etkileneceğinin aşikâr olduğunu belirten Tamer Kıran, “Uluslararası kuruluşların son tahminlerinde Türkiye Ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini genelde yüzde 2-3 arasında değişmektedir. İlk çeyrek yüzde 7 civarında büyüdüğünü tahmin ettiğimiz ekonomimizin takip eden çeyreklerde yavaşlama olsa bile mevcut koşullarda yıllık yüzde 4 üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz.” diye konuştu.   

Küresel gelişmelerin yoğun hissedildiği ülkemizde en öne çıkan unsurlardan birisinin de yüksek enflasyon konusu olduğunu belirten Tamer Kıran, “Devreye alınan politikaların enflasyon ile mücadeleye mutlaka katkı vereceğine inanıyoruz. Dış konjonktüre de bağlı oluşan yüksek seviyedeki enflasyonun ivmesinin önümüzdeki kısa sürede azalması en büyük temennimizdir.” dedi.

Denizcilik Piyasaları

Denizcilik piyasaları hakkında değerlendirmede bulunan Tamer Kıran, Mart ayında Konteyner (World Container Index) ve Tanker (BDTI) endekslerinde düşüş yaşanırken, Nisan ayında bu düşüşlerin ivme kaybettiğini, Baltık Kuru Yük Endeksi’nin (BDI) Mart ayında aylık bazda %14 artış kaydederken, Nisan ayında ancak %2 artışla 2.404 olarak ayı kapattığını söyledi.

Diğer taraftan global gemi filosunun, 2022 Mayıs ayının başında yıllık bazda %2,6 artarak 2,21 milyar DWT’e ulaştığını kaydeden Tamer Kıran, toplam filo içinde Mayıs ayı başında Kuru Yük Gemi filosunun 954,82 milyon DWT, konteynerin 296,08 milyon DWT ve crude tankerin 439,77 milyon DWT olduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna çatışmasıyla güçlenen enflasyonun potansiyel etkilerinin dikkatle izlenildiği bir dönemde denizcilik sektöründeki dikkatin çoğu, emtia fiyatları ve deniz kaynaklı talep üzerindeki olası etkilere odaklandığını belirten Tamer Kıran, “Bununla birlikte, yeni gemi inşa fiyatlarının neredeyse yirmi yıldır en keskin artışı görmesiyle birlikte, gemi inşa sektöründe de enflasyonist eğilimler çok belirgin olmuştur. Clarksons Yeni Gemi İnşaat Fiyat Endeksi Nisan ayı sonu itibarıyla yıllık 24 puan artışla 157,8 puanla Mayıs 2009'dan bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Nisan ayında sektörü yakından ilgilendiren gelişmeler hakkında bilgi veren Tamer Kıran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın düzenlemelerine dikkat çekti.

DTO’nun, küresel denizcilikte gelişen teknolojileri takip ederek dijitalleşmenin sektöre sunduğu imkanların fırsata dönüştürülmesi için çalışmalara da katkıda bulunduğunu belirten Tamer Kıran, bu kapsamda Oda’nın destek ve katkılarıyla hazırlanan Denizcilik Endüstrisi Odak Dijital Olgunluk Öz Değerlendirme Yazılımı Geliştirme ve Uygulama Projesi, kısa adı ile Blue Digital Focus projesini tanıttı.

Tamer Kıran, bu çalışma ile oluşturulan portal üzerinden firmaların kendi girdileri ile ön değerlendirmeleri yapıldıktan sonra uluslararası düzeyde geçerliliği olan bir model, ölçütler ve ölçek üzerinden denizcilik sektörü firmalarının dijital olgunluk düzeylerinin tespitinin yapılarak, ilgili paydaşlara katkı sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.  

4 Denizcilik Meslek Lisesi’ne İngilizce Hazırlık Sınıfı

Odanın büyük önem verdiği eğitim konusunda Millî Eğitim Bakanlığı ile 9 okulu kapsayan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nün imzalandığını hatırlatan Tamer Kıran, programlarının yoğunluğu nedeniyle yoğunlaştırılmış İngilizce programı uygulanamayan Anadolu Teknik Programı (ATP) mezunlarının İngilizce eksikliği sebebiyle mezuniyet sonrası istihdam sıkıntısı yaşamalarını önlemek amacıyla Odamızca Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan girişimlerin olumlu sonuçlandığını bildirdi.

Protokol kapsamında yer alan ve Anadolu Teknik Programı (ATP) uygulayan okullardan Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çeşme Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fettah Tamince Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılından itibaren eğitim programlarına İngilizce Hazırlık Sınıfı ilave edildiğini belirten Tamer Kıran, uluslararası bir iş olan denizcilik mesleğine adım atmaya hazırlanan gençlerimiz adına bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.  

Tamer Kıran, Kurtuluş savaşımızın başlangıç tarihi olan 19 Mayıs 1919’un 103. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, Türk gençliğinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.

Toplantıda, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Metin Çelik ve Dr. Kadir Çiçek, ile Blue Digital Focus projesinin tanıtımını yaptı.

Toplantıya katılan konuklara Tamer Kıran ve Salih Zeki Çakır tarafından anı objesi takdim edildi.

Tüm Sliderlar