İstanbul Odaları ve Borsa Müşterek Toplantısı, Odamız Tarafından Düzenlendi

İMEAK Deniz Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), 20 Ekim 2021 Çarşamba günü zoom üzerinden bir araya gelerek toplantının gündem maddelerini görüştü.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın yönettiği toplantıya, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İstanbul'daki odaların ve borsanın yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Tamer Kıran, son ekonomik gelişmeler ve denizcilik sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Toplantı gündeminde yer alan, tüm sektörleri olduğu kadar denizcilik sektörünü de çok yakından ilgilendiren “Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat” konusuna da değinen Tamer Kıran, bu konuda bir taraftan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) diğer taraftan Avrupa Birliği’nin (AB) uygulamaya koymaya çalıştıkları yeni ve katı kuralların birbirini izlediğini belirtti.

AB’nin benimsediği Yeşil Mutabakat stratejisinin daha ağır kurallar ve yaptırımlar içerdiğini belirten Tamer Kıran, gelişmelerin iş dünyasına büyük sorumluluklar yüklerken, bu konuda devlet desteklerini de elzem kıldığını söyledi. Kıran, “Türk sahipli deniz ticaret filomuzu, gemi inşa sanayimizi, limanlarımızı kısaca denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp, getirilmek istenen değişiklikler nedeniyle büyük ekonomik maliyetlerle karşılaşmamak için, tüm sektörlerimizde olduğu gibi denizcilik sektöründe de yeşil dönüşümün her alanda desteklenmesi önem arz etmektedir.” dedi.

Deniz Ticaret Odası’nın bu konuda yaptığı çalışmalara değinen Tamer Kıran, Türk Sahipli Deniz Ticaret Filosunun bu kurallardan ne kadar etkileneceği ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla “Deniz Ticaretinde İklim Değişikliği Tedbirlerinin Türk Sahipli Gemi Filosuna Etki Analizi” başlıklı bir proje yürütüldüğünü ve yıl sonunda tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Tamer Kıran, yine DTO tarafından yeşil dönüşümün hızla artan önemine binaen denizcilik sektörünün bilgilendirilmesi maksadıyla, “Denizcilik Sektörünün Yeşil Dönüşüme Uyumu” konulu bir webinarın Kasım ayında düzenlenmesinin planlandığını belirtti.

Toplantıda, “Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat: İş Dünyasına ve Ticaret Hayatına Etkileri, Yapılması Gerekenler”, “İş Dünyasının Nitelikli Eleman İhtiyacı İçin Mesleki Eğitim Çalışmaları”, “İstanbul’da Son Dönemde Artan Trafik Problemi ve Oda/Borsa’nın UKOME’de Temsil Edilebilmesi” konuları ele alınırken, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da Marmara Denizi’nde Yaşanan Müsilaj Sorununun bugünkü durumu hakkında bilgi verdi.

İstanbul Odalar ve Borsa Yönetim Kurulları Müşterek Toplantısı, 5174 Sayılı Oda ve Borsalar Kanunun 99. Maddesi ve Oda Muamelat Yönetmeliği’nin 81. maddesi çerçevesinde düzenleniyor.

Tüm Sliderlar