• Anasayfa
  • |
  • Odamız, DEHUKAM’ın “Uluslararası Deniz İş Hukuku Konferansı”na Ev Sahipliği Yaptı

Odamız, DEHUKAM’ın “Uluslararası Deniz İş Hukuku Konferansı”na Ev Sahipliği Yaptı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi’nin (DEHUKAM), İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Türkiye Denizciler Sendikası iş birliğinde düzenlediği “Uluslararası Deniz İş Hukuku Konferansı”, 25 Kasım 2022 Cuma günü yapıldı.

Odamız ev sahipliğinde Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinlik, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Karan’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Sektör Paydaşlarının Oturumu” başlıklı panel ile başladı. Panele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Şekerbay, İMEAK DTO Yönetim kurulu Üyesi Ahmet Can Bozkurt ve Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı İrfan Mete katıldı.

Ahmet Can Bozkurt yaptığı konuşmada, İstanbul dışında olması mecburiyeti nedeniyle toplantıya katılamayan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Kıran’ın selam ve sevgilerini iletti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından gemi insanlarının çalışma şartlarını düzenleyen Denizcilik Çalışma Sözleşmesi’nin (MLC 2006), üye ülkelerden gerekli çoğunluğun onaylamasıyla birlikte 20 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ahmet Can Bozkurt, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce, 2017 yılında onaylanan bu sözleşmenin gerekli uyum yasalarının çıkartılamaması nedeniyle henüz yürürlüğe girmediğini kaydetti.

Sözleşmenin yürürlüğe girebilmesi için bir an önce gerekli uyum yasalarının çıkartılması gerektiğini belirten Bozkurt, BIMCO ve ICS 2021 yılı raporuna göre, 2026 yılında 89 bin 510 zabit ve 34 bin 320 tayfa olmak üzere 123 bin 830 gemi insanı açığı oluşacağına dikkat çekerek, Türkiye’nin genç istihdam kaynağı ve hâlihazırda ulaştığı denizcilik eğitimi kapasitesi göz önüne alınarak bu alanda daha fazla insanın denizde çalışması için teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

Bozkurt, “Bunu teşvik etmenin en önemli unsuru ücret gibi görünse de en az bunun kadar önemli olan unsur da sektörde çalışanların çalışma şartlarının iş hukuku bağlamında sağlıklı bir yapı ile desteklenmesidir. Kökten bir bakış açısı değişikliği gerektiren bu çalışma ve düzenlemelerin yapılması ve hayata geçirilmesi için Deniz Ticaret Odası olarak tüm bilgi, tecrübe ve birikimimizle çalışmaya hazır olduğumuzu belirtiriz” dedi.

Konferansta daha sonra “2006 Tarihli Denizcilik Çalışma Sözleşmesinin Değerlendirilmesi”, “Türk Deniz İş Hukukunda İstihdam Koşulları” ve “Deniz İş Sözleşmesinin Feshi” başlıklı paneller gerçekleştirildi. Oturumlara, Türkiye ve yurtdışından üniversitelerin Hukuk ve İşletme Fakültelerinden öğretim üyeleri, uluslararası denizcilik kuruluşlarının temsilcileri konuşmacı olarak katıldı.

Tüm Sliderlar