Odamızın 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı Video Konferans Yöntemiyle Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, 19 Kasım Perşembe günü, Covid-19 salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı  Yılmaz Taşçı ile Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya’nın katıldığı toplantının açılışında İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır katılımcıları selamladı.

Toplantıya Odamız Meclis Salonu’ndan katılan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, gelinen noktada küresel ekonominin gidişatında ana belirleyenin maalesef Covid-19’un seyri olmaya devam ettiğini kaydetti.

Türkiye Ekonomisine ilişkin de yakın zamanda önemli gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Tamer Kıran,  Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanlığına ise Lütfi Elvan’ın atandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Değişimin ardından hem Sayın Ağbal’ın, hem de Sayın Elvan’ın yaptıkları yazılı açıklamalarda, enflasyon ile mücadelenin ön plana çıktığını, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusunun yapıldığını gördük. Hemen arkasından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, ekonominin geneli için bir reform ve seferberlik çağrısı geldi. Enflasyon ile mücadele yine ön plana çıkarken yatırım ortamının iyileştirilmesi anlamında hukuk reformu ön plana çıktı. Önümüzdeki dönem ekonomi politikalarına ilişkin bu açıklamaları çok olumlu değerlendiriyoruz. Enflasyon, yarattığı belirsizlik ve yüksek faiz ile sürdürülebilir büyüme konusunda ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bu çerçevede enflasyon ile mücadelenin ön plana çıkmasını çok önemsiyoruz. Döviz kurlarında istikrarı sağlamaya yönelik güçlü para politikası adımları enflasyon ile mücadeleye güç katacaktır. Düşük enflasyon ekonominin üretim ve yatırıma dönmesi için en önemli belirleyendir. Bunun üzerine gelecek uluslararası düzeyde bir hukuk sistemi ve kurumsallaşma ekonomimizin sürdürülebilir büyümeye geçmesi açısından son derece büyük önem taşıyor.”

“Meslek Komitelerimizden Gelen Birçok Talebin Çözümü Yolunda Sonuç Elde Ettik”

Covid-19 nedeniyle yaşanan olağanüstü süreçte ekonomik hasarın bir noktada tutularak çarkların dönmesini sağlamak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini anlatan Tamer Kıran,  Meslek Komitelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini bizzat Odamız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kanalıyla ilgili bakanlıklara ilettiklerini, bunların takipçisi olduklarını, pandemi sürecinin başından bu yana bu anlayışla birçok talebin çözümü yolunda sonuç elde ettiklerini söyledi.

Pek çok sektörde Muhtasar-KDV-SGK ödemelerinin 6 ay ertelendiğini, Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirildiğini, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet kapasitesinin artırıldığını, KGF teminatıyla Kamu Bankalarının düşük faizli kredi paketleri çıkarıldığını hatırlatan Tamer Kıran, şöyle devam etti:

“Bu dönemde özellikle deniz turizmi sektöründeki üyelerimizin en büyük sıkıntısı olan finansman sorununu gidermek için girişimlerde bulunduk. Bu çabaların sonucunda Türkiye Halk Bankası İşe Devam Desteğinden 89 üyemiz, Denizbank Nefes Kredisinden 197 üyemiz faydalandı. En son içinde bulunduğumuz haftada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğümüzce alınan kararla, kara sörvey tarihi geçmiş olan saç yapılı günübirlik gezi teknelerinin, kamera ile sualtı sörveyi yapılarak 1 yıl süreli Denize Elverişlilik Belgesi almalarına imkan sağlandı.”

Tüm bunlarla yaparken ilgili bakanlıklar ve en yakın çalışılan  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile de işbirliği içerisinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Tamer Kıran, “Dinamik bir süreç yaşamaya devam ediyoruz. Pandemi ve beraberinde getirdiği olumsuzluklar nedeniyle her gün yeni bir konu ortaya çıkabiliyor. Önümüzdeki dönemde de sizlerden gelen talepleri iletmeye ve sorunlara çözüm aramaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Tamer Kıran, sağlıklı günlerde yüz yüze yapılacak toplantılarda buluşmayı temenni ederek, komitelere çalışmalarında başarılar diledi.

Toplantıda, Prof. Dr. Mustafa İnsel Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun gelecek yıllara yönelik çevre konusundaki çalışmalarına ilişkin sunum yaptı, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Meslek Komiteleri temsilcileri de, sektörlerine ilişkin  sorun ve taleplerini dile getirdiler.

Tüm Sliderlar