Tamer Kıran, Denizci Öğrenciler Derneği’nin “21. Yüzyıl Türk Denizcilik Gücü Vizyonu Zirvesi” Açılışına Katıldı

Tamer Kıran, Denizci Öğrenciler Derneği’nin  “21. Yüzyıl Türk Denizcilik Gücü Vizyonu Zirvesi” Açılışına Katıldı

Denizci Öğrenciler Derneği’nce (DÖDER) on line olarak düzenlenen  “21. Yüzyıl Türk Denizcilik Gücü Vizyonu Zirvesi”, 26-27 Aralık tarihlerinden yapıldı.

DÖDER’in youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanan  zirvenin 26 Aralık tarihindeki açılışına video konferans yöntemiyle katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, denizcilik gücünün, denizin ekonomik yönlerinin kullanılmasının yanı sıra bir milletin deniz alaka ve menfaatlerini koruyan, deniz savaşlarını icra eden, denizlerde uluslararası etki kazanmasını sağlayan askeri ve sivil denizcilik kapasitesinin toplamı olduğunu belirtti.

Deniz gücünün askeri unsurunu deniz kuvvetlerinin, sivil kısmını ise ticaret gemileri, limanlar, tersaneler, balıkçılar gibi denizcilikle uğraşan tüm unsurların oluşturduğunu belirten Tamer Kıran, “Her iki unsur da deniz gücünün ve dolayısıyla da denizcilik gücünün birbirini tamamlayan parçalarıdır. Denizcilik gücünün geliştirilmesi için askeri ve sivil unsurların her ikisinin de beraberce geliştirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Türk denizcilik tarihi incelendiğinde atalarımızın Anadolu yarımadasını vatan olarak seçmekle Türk milletinin gelecekteki vizyonunu da belirlediklerinin görülduğunu anlatan Tamer Kıran, “Denizcilik tarihimiz denizciliğin, deniz kuvvetinin ve denizcilik gücünün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kurtuluş Savaşı sonrasında; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri ve öngörüsü ile kurulan cumhuriyet donanması, kurulduğu günden bu güne kadar büyük başarı gösterirken, donanmamız paralelinde gelişmesini sürdüren ticaret bahriyemiz Kabotaj Kanunu’nun sağlamış olduğu imkanlarla Dünya denizlerinde başarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Temmuz 2020 itibarıyla Türk Armatörlerinin kontrolündeki Türk ve yabancı bayraklı gemilerimiz 1.496 adede ve taşıma kapasitemiz ise 28.8 milyon DWT’a ulaşmıştır.” diye konuştu.

“Pandemi Sürecinde Deniz Yolu Taşımacılığı Stratejik Önemiyle Öne Çıkmaktadır”

2020 yılına damgasını vuran Covid-19 salgınının sadece insan sağlığını değil aynı zamanda dünya ticaret zincirini de önemli ölçüde etkilediğini belirten Tamer Kıran, deniz taşımacılığının güvenli ve kesintiye uğramadan devam etmesinin, hayati önem taşıyan mal ve ürünlerin kıtalar ve ülkeler arasında taşınmasını kolaylaştırarak salgınla mücadelede önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Tamer Kıran, “İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde diğer taşımacılık modlarına nazaran daha az etkilenen denizyolu taşımacılığı, stratejik önemiyle de öne çıkmaktadır. Ülke nüfuslarının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tedarik zincirinin devamlılığını sağlamak adına küresel ve ticari ilişkilere aracılık eden denizyolu taşımacılığı sektörü mavi ekonomi içinde önemli bir yere sahiptir.” dedi.

“Teknolojik Gelişmelere Süratle Uyum Sağlayan Ülkeler Sektörü Yönlendirecek”

Çevresel performansın yükseltilmesi ve kaynakların daha verimli kullanılmasının 21. yüzyıl denizcilik sektörünün başlıca vizyonları arasında önemini koruduğunu belirten Tamer Kıran, denizcilik sektöründe artık dünyada çevre etkisini en aza indirecek, insan faktörünü büyük ölçüde devreden çıkaracak “elektrikli”, “hibrid”,”uzaktan kumandalı”,”insansız gemiler” üzerinde çalışmaların hız kazandığına dikkat çekti. Türkiye’nin,  “LNG tahrikli”, “elektrikli” ve “hybrid” gemi inşasında önemli yol kat eden, öncülük yapan ülkelerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Tamer Kıran, Türk Gemi İnşa Sanayi’nin, hem bulunduğu lokasyon hem de yüksek teknolojili gemilerin fiyat ve performans dengesini hızla sağlayabilme yeteneği sayesinde AB nezdinde avantajlı durumda olduğunu belirtti.

İçinde bulunduğumuz zorlu sürecin, otonom ve dijitalleşmenin önemini de bir kez daha ortaya koyduğunu, insan gücü ve etkisini asgari seviyeye indirecek teknolojik ekipmanların bu bağlamda öne çıktığını, her sektörde olduğu gibi mevcut durumda ve gelecekte dijitalleşmenin kaçınılmaz öneminin görüldüğünü belirten Tamer Kıran, “Bu alanda yatırımların artacağı, teknolojik gelişmelere süratle uyum sağlayan ülkelerin sektörü yönlendireceği açık olarak görülmektedir.” dedi.

“21. Yüzyılda Ülkemiz denizciliğinin gelişimine eğitim, inovasyon ve teknolojinin yön vereceği düşünüldüğünde, geleceğimiz olan siz değerli öğrencilerimize önemli görevler düşmektedir.” diyen Tamer Kıran, “Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, okullarda aldığınız teorik ve pratik bilgi birikimlerini sürekli güncelleyerek, çağın getirdiği gelişmelerin gerisinde kalmadan hatta yenilikçi fikirlerle sadece teknolojiyi takip eden ve tüketen değil, yön veren bir anlayışla Türk Denizciliğini daha iyi yerlere taşıyacağınıza inancım sonsuzdur.” ifadelerini kullandı.

“Denizci Ülke Olmak Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”

Denizci bir ülke ve denizci bir millet olmanın Türk devletinin ve Türk milletinin bir tercihi değil, ülkemizin tarihinin ve coğrafi konumunun üzerimize yüklemiş olduğu bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Tamer Kıran, “Türk devletinin ve milletinin denizci bir ülke ve millet olmaktan başka şansı yoktur. Bu amaç çerçevesinde; denizcilik gücümüzü oluşturan deniz kuvvetlerimiz ve ticaret bahriyemiz, beraberce, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu yolda ‘denizci bir ülke’ ve milletimiz de ‘denizci bir millet’ olma yolunda ilerleyişini sürdürmelidir.” diye konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da, zirveye video mesaj ile katıldı. Çakır mesajında, “Denizlerimizi emanet edeceğimiz denizci öğrencilerimiz gelişmeleri dikkatle takip etmeli ve devralacakları bayrağı daha ileriye taşıma konusunda üstün gayret göstermelidirler” dedi.

Tüm Sliderlar