1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

​Kapitülasyonlar Türk denizlerinde, yük ve yolcu taşıma hakkını Batılı devletlere vermişti. Deniz ulaştırmasının büyük bir bölümü ile önemli limanların işletilmesi yabancıların elindeydi. Bu nedenle Türkler, kendi denizlerinde ticaret yapamaz durumda idi. Yabancı ülke gemilerine tanınan kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşmasıyla 1923 yılında kaldırıldı.

Bu sürecin tamamlanması için 815 sayılı "Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı San'at ve Ticaret Hakkındaki Kanun" veya bilinen ismiyle Kabotaj Kanunu 20 Nisan 1926 yılında kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk gemilerine verildi. Böylece Türkiye'nin denizlerinde de tam bağımsızlığı sağlanmış oldu. Denizlerde milli egemenliğin pekişmesini sağlayan bu kanunla her yıl 1 Temmuzda "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" kutlanmaktadır.

1 Temmuz Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı 91. Yıldönümü Kutlama Etkinlikleri Programına buradan ulaşılabilmektedir.

1_Temmuz_Denizcilik_ve_Kabotaj_Bayrami_Etkinlikleri_Brosuru.pdf