ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David PEYMAN’ın Odamızı ziyareti hk.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın David PEYMAN ve beraberindeki heyet, ABD Hükümetinin İran’a yönelik yaptırım politikasını açıklamak ve yaptırımların etkilerine ilişkin Türk işletmelerinin sorularını yanıtlamak maksadıyla 8 Mayıs 2019 Çarşamba günü Odamızı ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyarette görüşülen konular arasında öne çıkan hususlar aşağıda özetlenmiştir:

• National Iranian Tanker Company ve Islamic Republic of Iran Shipping Lines firmaları yaptırım kapsamında olup, bahse konu iki firmayla ilgili 199 gemiye kumanya, yakıt, gaz veya sigorta gibi hiçbir hizmetin verilmemesi gerektiği ve bu gemilerle girilecek herhangi bir iş ilişkisinin yaptırımların ihlali olarak değerlendirileceği,
  • Bahse konu 199 geminin yer aldığı listeye ilaveten, Amerika’nın ilgili kurumlarının yayınladığı bir tavsiye kılavuzunun (OFAC Shipping Advisory) olduğu, bu kılavuzun ekinde İran’ın daha önceden terörizmle ilgili şüphe çekici davranışı olan gemilerine ait bir listenin bulunduğu, bu gemilerin yaptırım altında olmadığı ancak gemilerle iş yapmanın yüksek risk barındırdığı,
  • AIS cihazının mutlaka açık bulundurulması ve AIS cihazının kapatılması durumunda Amerika’nın ilgili gemiyi takip etmeye başlayacağı,
  • İhlal biçimlerinin; AİS manipülasyonu, gemiden gemiye aktarım şeklinde olabileceği gibi, bir İran ürününün Irak menşeili gösterilmesi gibi sertifikalarla ilgili sahtecilik de olabileceği,
  • Irak ya da Basra’dan gelen yüklerde ekstra dikkatli olmak gerektiği, bu bölgelerden alınan yüklerin konşimentolarının doğruluğunu teyit etmek üzere Office of Foreign Assets Control (OFAC), ABD Dışişleri ya da Hazine Bakanlığı’yla iletişime geçerek evrakların doğruluğunu kontrol ettirebileceği belirtilmiştir.

Üyelerimizin, İran ve İran bağlantılı şirketlerle gerçekleştirebilecekleri ticari anlaşmalardan doğabilecek bahse konu risk ve yaptırımları, kendi tercih ve sorumlulukları kapsamında değerlendirmeleri hususunu bilgilerinize sunarız.