• Anasayfa
  • |
  • ABD ve Rusya, Bering Denizi’nin yeni trafik rotası olmasını öneriyor

ABD ve Rusya, Bering Denizi’nin yeni trafik rotası olmasını öneriyor

 

ABD ve Rusya, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) seyir, iletişim, arama ve kurtarma alt komitesine Bering Denizi ve Bering Boğazı'nın deniz trafiği rota sistemine dâhil edilmesi önerisinde bulundu.

Öneri metninde, "İki yönlü yeni rotaların kurulmasıyla, Arktik bölgesinde artan ekonomik faaliyetlerin çevre üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerinin, çevresel kaza risklerinin ve deniz kazalarının azaltılması amaçlanmaktadır," açıklamasına yer veriliyor.

ABD ve Rusya'nın IMO alt komitesine sunduğu teklifte, Arktik bölgesinin değişen iklimine, daha fazla doğal kaynak keşfinin barındırdığı potansiyele ve transit geçişler için daha kısa rotaların düzenlenmesine yönelik uluslararası platformda artan bir ilgi olduğu belirtiliyor. "Bu ilgi; artan kargo trafiğinde, yolcu gemileri trafiğinde, turizm trafiğinde, petrol ve gaz keşif çalışmaları ile araştırma ve bilimsel faaliyetlerde kendini göstermektedir. Gemi trafiğindeki söz konusu artış nedeniyle karaya oturma, batma, çatışma, petrol dökülmeleri ve tehlikeli maddelerin yayılması gibi deniz kazalarının meydana gelme olasılığı da yükselmektedir."

Yukarıdaki açıklamayla birlikte, teklif edilen rota sisteminin iki yönlü trafiğe izin vereceği, önceden belirlenen bir genişliğe/büyüklüğe ve net olarak çizilmiş sınırlara sahip olacağı ifade ediliyor. Bu özellikler, denizciye son hidrografi araştırma verilerinin toplandığı yeri belirlerken yardım edecek ve buza girmeden kapsamlı bir incelemeyle belirlenmiş seyir koridorunda kalması gereken gemiler için herhangi bir trafik ayırım planından daha geniş deniz trafiği alanı sunacak.

Önerilen iki yönlü rotalar, tüm yerli ve uluslararası gemiler tarafından isteğe bağlı olarak izlenebilecekken, 400GT ve üzerindeki gemiler için geçerli olacaktır.

Teklife söz konusu iki yönlü rotaların işaretlenmesi için ek seyir yardımcıları dâhil edilmiyor ve rota tedbirleri ticari balıkçılık ya da diğer geçim faaliyetlerine herhangi bir kısıtlama getirmiyor.

 

Kaynak: 26 Ocak 2018 tarihli Lloyd's List haberi.

https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/LL1121013/US-and-Russia-propose-new-Bering-Sea-traffic-routing-system