Arktik Bölgede Yeni Denizyolu Hk.

Arktik Bölgede, küresel ısınmanın etkisi ile eriyen buzullar, ortaya gemiler için yeni bir ticaret rotası fikrini çıkartmıştır. Çevre sorunları yaratma potansiyeline sahip söz konusu rota hakkında T & E (European Federation for Transport and Environment) başta olmak üzere, STK'lardan oluşan bir grup, Kuzey Kutup bölgesinde gemi geçişlerinin artmasının potansiyel etkisini vurgulayan bir rapor hazırlamıştır. Yeni Arktik deniz yollarının açılması, Kanada ve Rusya, Asya ve Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki mesafeleri önemli ölçüde kısaltma için potansiyeline sahiptir.  Söz konusu yeni deniz yolları 2050 yılına kadar Asya ve Avrupa arasındaki toplam konteyner ticaretinin % 10’unu çekebilir. Ek politikalar olmadan, gemi trafiğindeki bu yüksek artış bölgeye ciddi çevresel zarar verme potansiyeline sahiptir. ‘Troubled Waters’ (Tehdit Altındaki Sular) Raporu, Arktik Bölgede gemi kaynaklı siyah karbon salınımlarını, petrol tankerlerinin yarattığı tehdidi ve gemi hızlarının düzenlenmesi konularını incelemekte olup, bu hususlarda ciddi düzenlemelerin ve sınırlandırmaların getirilmesini önermektedir. Arktik bölgede gelişen denizcilik faaliyetlerine yönelik, güvenlik ve çevresel konuları kapsamak üzere uluslararası alanda bir ‘"Kutuplar Kodu" (Arctic Code) oluşturulması çalışmaları sürmekte olup, söz konusu çalışmanın sadece güvenlik kısmında ilerleme kaydedilmiştir. Çevre konusunu ilgilendiren kısmın önümüzdeki yıl tamamlanması beklenmektedir. Yukarıda belirtilen raporda, çevre kısmının da tamamlanması ve bahsi geçen bölgeden geçiş yapacak olan gemilerin büyük bir kısmının Avrupa limanlarından geldiği veya Avrupa limanlarına gittiğinden dolayı, Avrupa Birliğinin bu konuda daha aktif rol alması istenmektedir.