• Anasayfa
  • |
  • Asya’daki Korsan Saldırıları %58 Azalarak Son 5 Yıldaki En Düşük Seviyeye Geriledi

Asya’daki Korsan Saldırıları %58 Azalarak Son 5 Yıldaki En Düşük Seviyeye Geriledi

Koordineli devriyeler ve gözetimlerle Asya sularındaki korsan saldırıları son 5 yıldaki en düşük seviyesine geriledi.

Singapur merkezli, Asya'daki Gemilere Karşı Korsanlık ve Hırsızlıkla Mücadele Bölgesel İşbirliği Anlaşması (ReCAAP) verilerine göre saldırılar 2016 'da bir önceki yıla göre %58 azaldı.

2015'deki 203 vaka ile karşılaştırıldığında geçen yıl sadece 85 olayla karşılaşıldı. 80 civarındaki vakayı limanda bulunan ve demirlemiş gemilere yapılan silahlı soygunlar oluşturmakta.

En yüksek düşüş Malaka Boğazı ve Singapur'da (SOMS) görülürken, burada geçen yıl sadece 2 olay yaşanmış olup, önceki sene bu rakam 106 idi.

ReCAAP'a göre SOMS'daki bu iyileşmenin sebebi, ortaklaşa koordine edilen devriyeler ve genişletilmiş gözetimlerle, kıyı devletlerinin sahillerde uyguladığı sıkı denetimler olarak gösterilmiştir.

BİRÇOK TUTUKLAMA;

Çalışmalar neticesinde 2015 yılındaki olaylardan sorumlu tutulanların çoğu tutuklamıştır. Petrol yükünün çalınması için gemi kaçırmalarıyla ilgili olaylarda iyileşmeler olmuştur.

Bununla birlikte; Merkezin, Filipinlerin doğu Sabah bölgesi açığında ve Celeb Denizinde meydana gelen mürettebat kaçırmaları ile ilgili yaşanan 10 kadar vaka ciddi bir kaygı yaşatmış olup, bu saldırıların yerel bir terörist örgütle bağlantısı olduğu düşünülmektedir.

ReCAAP; denizcilik endüstrisinin hep uyanık olmasını istemiştir ve rehavete yer yok diyerek de kaygısını ortaya koymaktadır.

ReCAAP şunları eklemektedir;

Mart 2016'dan beri, Celeb Denizi ve Doğu Sabah açıklarındaki mürettebat kaçırmalarında görülen artış ciddi anlamda kaygı vericidir. Kıyı devletlerinin gözetimlerinin arttırılması, devriyelerin genişletilmesi ve mağdur gemilere müdahale için zamanında operasyonlar yapılmasını ReCAAP ısrarla istemektedir.

Kaynak: 03.02.2017 Trade Winds