• Anasayfa
  • |
  • Bangladeş Norveç’in Gemi Söküm Politikasına Karşı

Bangladeş Norveç’in Gemi Söküm Politikasına Karşı

 

Yerel gemi sökümcüler, Norveçli Gemi Sahipleri Derneği'ni, üyelerini Bangladeş'te gemilerin geri dönüşümünü sağlamamaya teşvik ettiği için ciddi bir şekilde eleştiriyor.

Norveçli Gemi Sahipleri Derneği(NSA), Bangladeş'teki gemi söküm politikaları üzerinden ciddi bir eleştiri aldı.

Norveçli Gemi Sahipleri Derneği, üyelerine yakından gözlemlenmediği ve Uluslararası Hong Kong Gemiler için Güvenli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşüm Konvansiyonu (Hong Kong Konvansiyonu) doğrultusunda standartları arttırmayı hedeflemiş projelerin bir parçası olarak üstlenilmediği sürece gemilerinin geri dönüştürülmemesi yönünde tavsiye veriyor.

Norveçli Gemi Sahipleri Derneği Çevre Müdürü Tor Christian Sletner, Singapur'da düzenlenen TradeWinds Gemi Geri Dönüşümü Forumu'nda delegelere, "Bu, Bangladeş'in dillendirilmesi ve ayıplanması meselesi değildir; bizim istediğimiz standartların bir ifadesidir, bu durumda olan diğer ülkeler de olabilirdi," demiştir.

Sletner, Norveçli Gemi Sahipleri Derneği'nin kararının, ülkede gemi geri dönüşümünü arttırmaya yönelik bir çok denemenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldiğini söyledi. Sletner, bu durumun Norveçli Gemi Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu'nun sabrını taşırma noktasına getirdiğini belirtti.

 

GEMİ SÖKÜM METODU POPÜLER DEĞİL

Norveçli Gemi Sahipleri Derneği,  Hindistan yarımadasında gemi sökümüne ilişkin olarak, "Politikacıların, medyanın ve kamu görüşünün sevmediği şeyler yapılıyordu," görüşünü de dikkate aldıklarını söyledi.

Norveç, Fransa ve Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra Hong Kong Konvansiyonunu kabul ve tasdik eden üç ülkeden biridir.

Sletner, "Yıllardır yaptığımız gibi Bangladeş'teki gemi söküm tersaneleriyle çalışmak isteriz fakat sürdürebileceğimiz bir standardımız olmalı," demiştir.

Ancak Konferans'taki bu açıklamalar, ülkeyi diğerlerinden ayrı tutan kararı eleştiren Bangladeşli delegelerle aralarındaki buzları eritmedi.

Bangladeş'teki Gemi Söküm ve Geri Dönüşüm Endüstrisi'nden Mohammed Zahirul, "Kamunun görüşünden korkuyorsunuz ve aldığınız karar korkakça bir karardır," dedi.

"Belirtmek isterim ki, Türkiye, Hindistan, Bangladeş ve Pakistan aynı şekilde gemi söküm işlemini yapmaktadır. Bizim yöntemimize "kıyıya çekme", onların yöntemine ise "karaya çekme" diyorsunuz fakat bunlar kesinlikle aynı şeydir.

"Tersaneleri neden sorumlu davranarak seçmiyorsunuz? Bangladeş'te gemilerin olumlu bir şekilde geri dönüşümünü yapan çok sayıda iyi tersane vardır.

"Bir Sivil Toplum Kuruluşu olan Gemi Sökümü Platformu sizin gibi güçlüklerle yüzleşmekten korkan insanlar yüzünden kazanıyor. Biz korkmuyoruz, bu bizim geçim kaynağımızdır.

"Bu korku havasından çıkmazsak hiçbir şey iyiye gitmeyecektir. Herkesi aynı kefeye koyuyorsunuz ki bu oldukça yanlış. Bangladeş'te çok sayıda iyi tersane var ve gerçekleri görmek için onlara ziyarette bulunmanız gerekmektedir."

(Bu haber 13.03.2015 tarihli TradeWinds Gazetesinden alınmıştır)