Batı Afrika Sahilleri Tehdit Altında

AKE Şirketinin istihbarat yetkilisi Rory Lamrock’un tahminlerine göre, Afrika’nın Batı kıyılarında yeni keşfedilen petrol ve doğal gaz yatakları dolayısı ile artacak olan gemi trafiği, deniz haydutlarının tehdidi altındadır. Petrol arama gemileri, petrol platformu destek gemileri ve sismik gemiler gibi açıkdeniz gemileri, yavaş hareket ettikleri ve ele geçirilmesi kolay oldukları için özellikle deniz haydutları için açık hedef halindedir. Geçtiğimiz Ekim ayında, Statoil şirketine ait olan Poseidon adlı gemi, başarısız bir deniz haydutu saldırısına maruz kalmıştır. Enerji Şirketleri, Afrika’nın batı kıyılarında bulunan doğal gaz kaynaklarından yararlanmak için birbirleri ile yarış içerisinde olup, çıkardıkları doğal gazı Asya’ya satma amacındadırlar. Shell ve Tayland menşeli PTT şirketleri, Mozambik açıklarındaki Rovuma bölgesinin sahibi olan Cove Energy Şirketini satın almak üzere birbirleri ile mücadele içerisindedir. Ayrıca Tanzanya, enerji şirketlerine yeni doğalgaz ve petrol yatakları olanakları sunmaktadır. Bunların yanı sıra, Kenya’nın Lamu şehrinde Sudan ve Uganda Petrollerini ihraç etmek üzere yeni bir liman inşa edilmektedir.