• Anasayfa
  • |
  • BBC, robot tekneler yarışmasını gözlemledi

BBC, robot tekneler yarışmasını gözlemledi

Atlantik'i otonom yelkenli teknelerle şimdiye kadar geçebilen olmadı. Aslında, deneyen fazla kişi de çıkmadı - yalnızca 2010'da başlatılan Microtransat Challenge yarışmasına katılan birkaç ekip oldu.

Hiçbiri başaramadı; ama Offshore Sensing şirketi tarafından yapılan Sailbuoy, 2017 Yazında ilk defa yolun yarısından fazlasını kat ederek Atlantik'i geçmeye en fazla yaklaşan robotik tekne oldu.

Bu mücadeleye göz diken başka ekipler de var ve başarıya ulaşmak için yeni yöntemler geliştirmeye çalışıyorlar. Örneğin, Aland Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Departmanı'ndan bazı mühendisler, otonom yelkenli tekneler tasarlayıp 2013'ten beri bu teknelerle yarışmalara katılıyorlar.

Atlantik'i en hızlı geçmeyi başaran ekip Microtransat yarışmasının da galibi olacak. Ekipler Temmuz ve Aralık ayları arasında herhangi bir zamanda yarışmaya katılabiliyor ve hangi yöne gittikleri fark etmiyor. Yarışmacılar arasında üniversite kulüpleri kadar otonom deniz taşıtı şirketleri ve hatta ABD Deniz Kuvvetleri Akademisi de var. Asıl hedef yarışı tamamlamaktan başka bir şey değil.

Organizatör Colin Sauze, Microtransat'la okyanus izleme platformlarına katkı sağlamak, aynı zamanda deneyim kazandırıcı bir ortam yaratmak istediklerini söylüyor.

Offshore Sensing şirketinin CEO'su David Peddie, son yarışta hasar gören Sailbuoy yelkenlisi onarıldıktan sonra seneye yarışlara yeniden katılmayı planlıyor. Peddie, "Okyanusun bu kısmını geçmeyi başaran ilk kişiler biz olmak istiyoruz," dedikten sonra devam ediyor: "Önümüzdeki yıl için beklentim 3,000 mili tamamlamayı başarmak."

Kaynak: Nathan Hurst tarafından BBC Future için yazılan makaleden özetlenmiştir.