Çevreciler Yeni Kutup Yasası Taslağını Sert Bir Şekilde Eleştiriyorlar

Kuralları düzenleyenler, Arktik ve Antarktika bölgelerinde artan deniz taşımacılığının yapısal ve operasyonel meselelerini kapsayan bir Kutup Yasası oluşturmakta; çevreciler ise söz konusu Yasaya ilişkin taslağın yeterince başarılı olmadığını iddia etmektedirler. Gemi Yapımı ve Dizaynı Alt Komitesi (Ship Design and Construction) geçen hafta IMO’da gerçekleştirilen toplantısında Kutup Yasası’nın son taslağını hazırlamıştır. Üzerinde anlaşmaya varılan yasanın bu yıl kabul edilmek üzere Deniz Güvenliği Komitesine (Maritime Safety Committee) ve Deniz Çevresini Koruma Komitesine (Marine Environment Protection Committee) sunulması beklenmektedir. Kutup Yasası; çevreyi korumak, güvenliği geliştirmek ve buzullarının erimesi sonucunda Arktik ve Antarktika deniz taşımacılığında önümüzdeki yıllarda beklenen artışın üstesinden gelinmesine yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Söz konusu Yasa, operasyonel meseleleri ve eğitim meselelerini, araştırma ve kurtarma, gemi dizaynı, yapımı ve ekipmanları hususlarını kapsamaktadır. Yasa gereğince, gemiler belirli buz koşullarının üstesinden gelebilme yeteneklerine göre sınıflandırılmaktadırlar. Bununla birlikte, Avrupa Birliği Taşımacılık ve Çevre lobi grubu (Transport & Environment), bölgeyi kirleteceğini düşündükleri ağır akaryakıt kullanımına ve siyah karbon emisyonlarına hitap etmekteki başarısızlığı dolayısıyla anılan yasayı sert bir şekilde eleştirmiştir. Söz konusu grubun Denizcilik uzmanı Bill HEMMINGS, bölgede artan deniz taşımacılığının yarattığı temel çevresel risklere yönelmekte başarısız olan bir Kutup Yasasının potansiyel yıkıcı sonuçlara kapıyı aralayacağını vurgulamıştır. HEMMINGS ayrıca, ekolojik kaygıları sık sık reddeden denizcilik ve kruvaziyer endüstrisinin aktif lobicilik yaparak çevre bilimiyle ilgili endişeleri daima göz ardı ettiklerini ifade etmiştir. (31 Ocak 2014 tarihinde Trade Winds Gazetesinde yayınlanmıştır.)