CO2 Bazlı Yangın Söndürme Sistemleri Hk.

Norveç merkezli Deniz Güvenliği Kuruluşları, CO2 bazlı yangın söndürme sistemlerinin makine dairelerinde kullanılmasının yasaklanması için lobi faaliyetleri yürütmektedir. Söz konusu öneri, Nordlys isimli kruvaziyer gemisinde çıkan yangına bir tepki olarak Skagerrak Kuruluşu tarafından ortaya atılmıştır. Kontrol atlına alınamayan makine dairesi yangınları ile baş etmek için başka bir yöntem olmadığından dolayı, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nü (IMO) ikna etmek için geçmişte gösterilen çabalardan bir sonuç alınamamıştır. Ancak günümüzde, sprey soğutma sistemleri (water mist systems) makine dairesi yangınlarında etkin bir sistem olmasına rağmen, sektörde, sabit CO2 yangın söndürme sistemlerinin ortadan kaldırılması için isteksizlik olabilir. Bunun nedeni ise, bazı tehlikeleri olmasına rağmen CO2 bazlı sistemlerin hemen devreye sokulduğunda çok daha hızlı bir şekilde yangını kontrol altına alma özelliğidir. Skagerrak Kuruluşu, Norveç Denizcilik İdaresi’nin yolcu gemilerinde kullanılan CO2 bazlı sistemleri tartışmaya açmasını istemektedir. CO2 bazlı sistemler, makine dairesi gibi kapalı ortamlardaki yangını besleyen Oksijeni karbon dioksite çevirerek söndürmektedir. Ancak, yangın kısa sürede kontrol altına alınamadığında, geminin yüzeylerini ısıtarak tehlikeye sebep olmaktadır. CO2 sistemleri yangını söndürebilmesine rağmen, soğutma konusunda etkisizdir. Bunların yanı sıra, gemi mürettebatı bir yangının söndüğüne kanaat getirip, kapalı alanın kapısını açtığı taktirde, yangının tekrar başlamasına neden olabilmektedir. Nordlys adlı kruvaziyer gemisi, Eylül 2011’de Alesund’a giderken bir makine dairesi yangını başlamış olup, iki mühendisin nerede olduklarının bilinmemesi sebebiyle, kaptan CO2 sistemini devreye sokamamıştır. Bunun sonucunda, yangın söndürülememiş ve yolcular tahliye edilmek zorunda kalınmıştır. Günümüzde su ve gaz bazlı sabit yangın söndürme sistemleri mevcuttur. (04.09.2012 Tarihli Lloyd’s Liste Gazetesi’nde yayınlanmıştır.) Türkçe Çevirisi DTO tarafından yapılmıştır.