• Anasayfa
  • |
  • Denizci Merkezleri için Gelecek Var mı?

Denizci Merkezleri için Gelecek Var mı?

Denizciler için Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Ağı (ISWAN) İdari Müdürü Roger Harris "Sosyal yardım zincirinin varlığını sürdüreceğinden emin olmak için yeni fikirlere ihtiyaç duyuluyor," dedi.

Şu anda dünya üzerinde, yaklaşık 430 denizcilik merkezi var. Fakat bu merkezlerin geleceği hakkında endişe yaratan durumlar da söz konusu. Denizde internete erişim, geminin gidişi ve dönüşü arasındaki sürenin kısalması, karaya çıkma izninde kısıtlamalara gidilmesi, kaynak ve işçi istihdamı konularındaki mahrumiyet bunlar arasında yer alıyor.

Hızlı teknolojik değişimler, diğer birçok sektörü olduğu gibi denizcilik endüstrisini de etkiliyor. Söz gelimi, artık denizciler seferdeyken internete daha rahat erişebiliyor. Yeni bir ankete göre gemi mürettebatının %58'i, denizdeyken çeşitli araçlarla internete bağlanıyor.  Denizcilerin erişim sağlayabileceği kablosuz ağların kurulduğu gemi sayısı da gün geçtikçe artıyor.

            Ezber bozan bir unsur da bugün gittikçe daha fazla denizcinin akıllı telefon kullanmaya başlaması. Yukarıda sözü geçen anketin ortaya çıkardığı üzere mürettebatın %77'i gemiye akıllı telefonla çıkıyor. Akıllı telefonların denizcilik merkezleri için oluşturduğu tehditse, merkezlere gitmeye gerek kalmadan bu telefonlarla yapılabileceklerden kaynaklanıyor. Zira mürettebat, akıllı telefonları aracılığıyla ucuza alışveriş yapıp başkalarıyla iletişim kurabiliyor.

            Bu merkezleri işletmek oldukça masraflı. Haliyle, kaynak sağlayan kurumların sınırlı fonlarını elde etmek için merkezler arasında yoğun bir rekabet söz konusu. Fon sağlayıcıların işletme masrafları için kaynak sağlamaktaki isteksizliği de durumu zorlaştırıyor.

            Merkezlerin geleceğini etkileyen bir diğer konu da istihdam. Bugün çalışmakta olan personelin yaş ortalaması yükseldikçe, yeni nesil sosyal yardım görevlilerinin nereden geleceği sorusu üzerine düşünülmeli. Bir başka zorluk da yeni gönüllüleri işe alıp, merkezlerde kalmalarını sağlamak. Bu uygulama, gönüllülük esasına dayanan çalışma geleneğine sahip olmayan ülkelerde sorun teşkil ediyor.

            Bu sorunlara ve zorluklara rağmen iyi haberler de yok değil. Amerika'nın Boston şehrinde, New England Denizciler Misyoner Heyeti, denizcilerin internetten satın aldıkları eşyaları teslim almayı teklif ederek bunun karşılığında onlardan cüzi bir ücret alıyor ve kaynak yaratıyor. Birleşmiş Krallık'taki Immingham merkezinin, sel nedeniyle bir süre kapatılıp restore edilmesi gerekti. Bu ara, odaların ve tesislerin limana kiralanmasıyla elde edilen gelir kullanılarak merkezin yeniden yapılandırılmasını sağladı. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

            Özellikle şehirden ya da kentlerden oldukça uzak limanlarda merkezlere ihtiyaç duyuluyor. Kaynak konusundaki sıkıntıya olası bir çözüm,  sosyal girişimler olarak gelişen ve denizcilerin yanı sıra diğer kullanıcılardan da kazanç elde eden merkezlere bakarak bulunabilir. Armatörler ya da denizcilik şirketleri, personeli destekleyerek veya sosyal yardım görevlileri eğitmeye yardımcı olarak sosyal yardım sektörünün ticari nitelik kazanmasına yardımcı olabilir. Yeni fikirlere ihtiyacımız var. ISWAN, denizcilik merkezlerinin yaşamaya devam edeceği bir denizcilik sektörü için yeni fikirleri desteklemeye hazır.

 

Kaynak: 14.1.2015 tarihli TradeWinds gazetesi.