• Anasayfa
  • |
  • Denizciliği yeni nesle cazip kılmak için hayal gücünü kullanmak çok önemlidir

Denizciliği yeni nesle cazip kılmak için hayal gücünü kullanmak çok önemlidir

Sektörün nitelikli denizcilere ihtiyaç duyduğu ve maceracı gençleri denizde yaşamın heyecanlı ve tatminkâr olduğuna ikna etmeye çalıştığı bir dönemde, "yaşlı bir denizcinin" sözleri gemi sahiplerine gemide güvenliğin ve sadakatin sağlanmasının önemini hatırlatıyor

 

Zabitler Birliği Nautilus (Officers Union Nautilus)'un bu ayki Telegraph gazetesi "yaşlı adam" imzasıyla bir zabitin mektubuna yer verdi. Mektubunda, ikinci kaptanların ve zabitlerin gemideyken yapması gereken işlerin çeşitliliğine, uzun saatler boyunca çalışmalarına ve doldurulması gereken evrakların devasalığına değinen "genç denizci"nin öfkeli kaleminden aşağıdaki satırlar dökülüyor:

 "… [ikinci kaptan] 21 saatten sonra hala çalışıyor olabilir. Sağlık, güverte işleri, dinlenme saatleri, güvertedeki ekipmanın ve tankın kontrolü, varıştan önceki kontroller, kargo operasyonları ve rota denetlemesi sorumlulukları arasında. Doldurması gereken çok sayıda evrak var ve bunları bilgisayar programlarına da girmek zorunda… Aynı bilgileri üç farklı yere göndermek zorundayız. Denizcilik sektörü 19. yüzyılda kalmışken, biz köleler gibi çalışıyoruz ve kimse denizlerde ne olup bittiğini umursamıyor."

"Yaşlı denizci" için denizde güvenliği sağlama teoriden ibaret. "Konumu belirle. Gemi jurnaline yaz ve rota denetimlerini sürdür." Tüm bunların, ECDIS [elektronik harita gösterim ve bilgi sistemi], kâğıt formatlı haritalar, GPS sistemi vs. üzerinden her altı dakikada bir yapılması, ona göre, "mümkün değil." Kazaların önlenmesi için evrak ve kontrol işlerinin azaltılması, dikkatsizlik ve yorgunluk sorunlarına karşı ise gemide daha fazla sayıda denizcinin çalıştırılması gerektiğini düşünüyor.

Yukarıda alıntılanan mektup, gemi sahiplerinin gençleri denizcilik mesleğine çekmek için uğraştığı günümüze oldukça denk düşüyor. 

Denizciliğin birçok işi aynı kişiden bekleyen yorucu doğasını telafi edebilmek için gemi sahipleri, denizdeki yaşamın, olabildiğince, güven ve bağlılık temelleri üzerine inşa edilmesini sağlamak zorunda.

Denizcilik mesleği heyecan, yabancı ülke yolculukları ve sıkı bir takım çalışması ile bilimsel bilgide yetkinleşme fırsatı sunuyor. Öte yandan, sektörün yeni nesil için cazip kılınması hayal gücünü ne kadar iyi kullanabileceğine bağlı.

Nesiller arasındaki kopukluğu ve diğer engelleri bertaraf etmede çok insani bir duruş ve iyi bir mizah anlayışı başrol oynuyor. "Yaşlı denizci" mektubunda kilit öneme sahip sorulara değiniyor, ama bir de macera düşkünü genç denizcileri dinlememiz gerekir.

 

Kaynak: 22 Temmuz 2016 tarihli TradeWinds'ten Terry Macalister'in haberi.