• Anasayfa
  • |
  • Denizcilik sektörü yorgunluk ve stresi ortadan kaldırmak için teknolojiye yöneliyor

Denizcilik sektörü yorgunluk ve stresi ortadan kaldırmak için teknolojiye yöneliyor

Avustralya merkezli BHP Billiton, gemi sahiplerinin yorgunluktan etkilenen mürettebata yardımcı olacak önlemler belirlemesi gerektiğini belirtti. Firma yetkililerine göre, sağlığı tehdit eden koşulları saptamak için teknolojiden yararlanan bir "yorgunluk yönetimi risk sistemi" kullanılırsa yorgunluk, yaşam ve çalışma koşulları ya da kaliteli dinlenme saatleriyle ilgili endişeler giderilebilir.

 

Firma ayrıca üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan Martha Projesi'nin sonuçlarına da dikkat çekiyor. Proje sonunda ulaşılan veriler, altı aydan uzun süren seferlerin gemiadamlarının daha yorgun hissetmesiyle, uyku kalitesinin ve motivasyonun azalmasıyla sonuçlanabildiğini ve bu durumda gemide kaza riski ya da dikkatsizliklerin daha fazla görülebildiğini gösterdi.

Mesleki hayatının büyük bir kısmında kuru yük gemileri için brokerlik ve sigortacılık yapmış olan Marc Van Mael, 'Care4C.com' adındaki bir girişime ortak oldu. 'Care4C.com', "takılabilir" cihazlar ve algoritmik veri analizleri kullanarak gemiadamlarının yorgunluk ve stres yüzünden yaşadığı sorunlara çözüm üretilebileceği savıyla kuruldu.

Van Mael, kazalara neden olabilecek koşullar oluştuğunda bunun biyo-izleme yapan teknolojiler sayesinde tahmin edilebileceğini ve bu sayede gemideki birçok kazanın engellenebileceğini düşünüyor. Bu teknolojilerde uyku kalitesi, kalp-damar sağlığı ve stres seviyelerini izleyen ekranlardan elde edilen verilerle bir rapor hazırlanıyor ve bir kazanın görülme olasılığını hesaplamak için daha sonra rapora algoritmalar uygulanıyor.

Gemide yaşanan stresin gemi sahipleri açısından yasal anlamları olabileceğine değinen Mael'e göre bu teknoloji iyi bir gemi sahibini diğerlerinden ayırmaya yardım edecek.

Avustralya Deniz Güvenliği İdaresi (AMSA), son raporlarından birinde yetersiz uyku, gece vardiyası, düzensiz ve uzun çalışma saatleri, rutin işler ve fazla iş yükünü yorgunluğa neden olan başlıca faktörler olarak ele aldı. AMSA, "Kişiler dâhil oldukları kaza sonrasında performanslarının zayıfladığını fark etmemektedir ve bu birçok kazayı açıkça tehlikeli yapan unsurlardan biridir," sonucuna vardı.

 

Kaynak: 23 Haziran 2017 tarihli TradeWinds haberi.