• Anasayfa
  • |
  • Denizlerdeki biyolojik çeşitlilik korunuyor

Denizlerdeki biyolojik çeşitlilik korunuyor

Günümüzde dünya denizlerindeki biyolojik çeşitlilik birçok faktörün etkisiyle tehlike altındadır. İklim değişikliği, asitlenme, deniz dibi madenciliği, balık stoklarının aşırı kullanımı ve istilacı yabancı türler deniz hayatını tehdit etmektedir. Özellikle ulus devletlerin sınırları dışındaki açık denizlerde, koşullar çok zorlayıcı olmasa bile yasal uygulamalarda boşluklar olabilmekte ve mevcut mevzuata uyumda ve yürütmede sorunlar çıkabilmektedir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu meseleye çözüm getirmek amacıyla Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi kapsamında sunulacak yeni bir yasal belgenin hazırlıklarını yapıyor. Belge, diğer ilgili konuların dışında denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunması için okyanus kaynaklarının sürdürülebilir bir rejimle kullanılmasını ele alıyor.

IMO, 26 Ağustos – 9 Eylül 2016 tarihlerinde BM'nin New York'taki merkezinde bu konuyla ilgili düzenlenen bir hazırlık toplantısına katıldı. IMO'yu temsil eden Üye Devletlerden Liberya ve İsveç, ulus devletlerin sınırları dışındaki denizlerde başarılı bir şekilde işleyen ve uygulanan IMO kuralları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda bu kuralların denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunmasına aktif olarak katkı sağladığı vurgulandı.

Kaynak: IMO internet sitesi