• Anasayfa
  • |
  • Dünyanın En Büyük Akülü Hibrit Gemisinin Teslim Edilmesi Hk.

Dünyanın En Büyük Akülü Hibrit Gemisinin Teslim Edilmesi Hk.

Norveçli gemi yapım şirketi Ulstein Verft, dünyanın en büyük plug-in (harici bir elektrik kaynağından şarj edilebilen) hibrit gemisi olan Color Hybrid'i yurtiçinde faaliyet gösteren feribot şirketi Color Line'a teslim etti. 

Yapılan açıklamaya göre, Color Hybrid gemisi gürültü kirliliği ve emisyonların azaltılmasında yeni çözümler sunmakta ve Norveç ile İsveç arasındaki güzergahta kapasite artışı sağlaması beklenmektedir. 

Bu konseptte tamamen elektrik ile çalışan mevcut gemiler bulunmakla birlikte bunlar genellikle kısa mesafelerde çalışan feribotlardır. Norveç’te tamamen elektrikle çalışan ilk feribot “Ampere”nin operatörleri, 2 yıldan fazla kullanımdan sonra etkileyici istatistikler vermiştir.  Tamamen elektrikli feribotun, emisyonları %95 ve maliyetleri %80 oranında azalttığı iddia edilmektedir. 

Plug-in hibrit olan geminin 5 MWh kapasitesine sahip aküsü, Sandefjord'taki çevre dostu kıyı enerji kaynağından şarj edilebilmektedir. Gemi, Sandefjord içinde ve dışında, gürültü oluşturmadan, azot ve kükürt bileşenlerinin ya da çevreye zararlı gazların emisyonları olmadan seyrine devam edecektir. 

Gemide mevcut 65 ton ağırlığı olan akü seti 1 saat içinde yeniden şarj edilebilmektedir. Ayrıca gemide ısınma için kullanılan, hem motor soğutma suyu döngüsünden hem de egzozdan kaynaklanan atık ısıyı kullanan 5 megavatlık bir ısı deposu bulunmaktadır. Bu sistem, optimum gövde yapısıyla birlikte, geminin enerjisini verimli ve çevre dostu hale getirmeye yardımcı olmaktadır. 

Color Line CEO’su Sn. Trond Kleivdal “Dünyanın en büyük plug-in hibrit gemisinin inşası, şirketin, Norveç deniz taşımacılığı için sürdürülebilir ve çevre dostu çözümlerin daha da geliştirilmesi konusundaki hedefleriyle aynı doğrultudadır.” açıklamasında bulunmuştur. 

160 metre uzunluğunda ve 27,1 metre tam genişliğindeki yeni gemi, 2000 yolcu ve 500 otomobil alabilmektedir. 26 Temmuz'dan 9 Ağustos'a ertelenen Color Hybrid gemisinin ilk seferi Sandefjord'tan Strømstad'a yapılacaktır. 

Ulstein Group CEO’su Sn. Gunvor Ulstein, geminin çalışmaya hazır olduğunu ve yolcuların çok yakında Color Hybrid ile seyahat etmeyi tecrübe edecek olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etmektedir. 

 

Kaynak      : World Maritime News, Electrek