Duqm Serbest Bölgesi İş Olanaklarının Tanıtımı Toplantısı ‘DUQM’ Road Show’ 27 Mayıs 2013

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan alınan yazıda, Umman (Oman) Sultanlığı’nın serbest bölgesi olan 1,772 km2 yere sahip ve 80 km Arap Denizi ile sahil şeridi olan, Duqm Özel Ekonomik Bölgesi’ndeki iş olanaklarının Türk işadamlarına tanıtımı amacıyla, 27 Mayıs 2013 tarihinde, Duqm Özel Ekonomik Bölge Yönetimi “The Duqm Special Economic Zone Authority” (SEZAD) tarafından, Swiss Otel, İstanbul’da 09:30-17:00 saatleri arasında “Duqm Road Show” düzenleneceği belirtilmektedir. Yazıda devamla, Duqm’daki işbirliği fırsatları ve yatırım olanaklarıyla ilgili lojistik, petrokimyasallar, turizm-emlak, balıkçılık alanlarında sunumların yapılacağı söz konusu toplantıda iki ülke işadamları arasında ikili görüşmelerin de gerçekleştirileceği ifade edilmektedir. Ayrıca öne çıkan faaliyet alanlarının, petrol ve gaz, pertokimyasallar, lojistik, gemi onarımı ve işletmeciliği, turizm, sağlık, hastane yatırımları, inşaat ve emlak danışmanlığı, endüstriyel yatırımlar ve su arıtma olarak belirtildiği ifade edilmektedir. Önemli bir LNG ( Sıvılaştırılmış Doğalgaz ) ihracatçısı konumundaki Oman’ın, Körfez ülkelerine kıyasla petrol kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle, ileriye dönük benimsenen ekonomi politikaları kapsamında, petrol dışındaki sektörlerin güçlendirilmesinin ve çeşitlendirilmesinin hedeflendiği belirtilmektedir. Kamunun ekonomideki ağırlığının azaltılması için özelleştirmeye ağırlık veren, küresel ekonomiyle bütünleşme yönünde ise Dünya Ticaret Örgütü, Körfez İşbirliği Konseyi ve diğer ülkelerle imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları sayesinde serbest ticaret kurallarını benimseyen Oman’ın, Türk ihracatçıları için önemli bir pazar konumunda olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca Türk firmalarının Oman’a gıda sektöründe; canlı hayvan, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri, buğday, un, pirinç, taze veya dondurulmuş sebze ve meyveler, alkolsüz içecekler, bitkisel yağlar; kâğıt ürünleri, lastik tekerlekler, demir ve çelik ürünleri, ısıtma ve havalandırma ekipmanları, taşıt araçları ve yedek parçaları, mobilya ve döşeme malzemeleri, inşaat malzemeleri ve aksesuarları, pompalar, plastik borular, aydınlatma cihazları ihraç edebilecekleri belirtilmektedir. Alt ve üstyapı projelerini de içeren müteahhitlik işleri göz önünde bulundurulduğunda ise, Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar Oman’da üstlendikleri projelerin toplam değerinin 5,4 milyar Dolara ulaştığı ifade edilmektedir. Söz konusu toplantıya katılmak isteyenlerin katılım formunu doldurarak en geç 22 Mayıs 2013 Çarşamba gününe kadar, Umman (Oman) İstanbul Fahri Konsolosluğu’na (Sibel Taşçıoğlu, istanbul@omanconsulate.com  Faks: 0212 241 57 41) iletmeleri gerekmektedir.