• Anasayfa
  • |
  • Gemi yangınları Avrupa suları için en ciddi güvenlik tehditlerinden biridir

Gemi yangınları Avrupa suları için en ciddi güvenlik tehditlerinden biridir

 

Gemi yangınları Avrupa suları için en ciddi güvenlik tehditlerinden biridir

Finlandiya'nın hazırladığı rapora göre Avrupa sularındaki yangınlar yüksek oranda ro-ro yolcu gemilerinde yaşanıyor

Finlandiya Sınır Koruması (Finnish Border Guard) tarafından yürütülen araştırma, gemi

yangınlarının Avrupa sularında güvenli denizciliğe büyük zarar verdiğini ve yangınların çoğunlukla yolcu gemileriyle ro-ro feribotlarda yaşandığını gösteriyor.

Araştırma sonucu hazırlanan raporda,  2004 – 2014 arasında Avrupa sularındaki gemi yangınları sayısının 799 olduğu ve bunun yılda ortalama 80 kazaya denk geldiği ifade ediliyor.

Araştırmacılar, bu yangınların büyük oranda yolcu taşıyan gemilerde yaşanmış olduğunu ortaya çıkardı.

Raporda şu bulguya yer veriliyor:

"Gemi yangınlarının tehdit oluşturduğu başlıca grup, hem yolcu hem araç taşıyan ropax tip gemilerdir. … Bütüne bakıldığında, yolcu taşıyan tüm gemilerdeki –yolcu gemileri, kruvaziyerler ve ropax gemiler– yangın ve patlamalar, tüm gemi tiplerindeki yangın ve patlamaların neredeyse dörtte birini oluşturuyor."

Acil müdahale hizmetleriyle ilgili veriler ise incelenen yangın vakalarının üçte birinden fazlasında yangının gemideki olanak ve ekipmanla söndürülemediği, üçüncü tarafların desteğine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Bununla ilgili olarak;

"Dış kaynaklı yardım, gemide yangın yönetiminin bir parçasıdır ve otoriteler tarafından geliştirilebilir," deniyor.

Raporda incelenen birçok kazada yangın alarmlarının çalıştığı ama bazı durumlarda yangın yeri hakkında güvenilir bilgi vermediği görülüyor. Yangınlarla mücadelede mürettebatın tepkisi de kritik bir öneme sahip. Gecikmiş bir müdahale yangının kontrol edilemeyecek kadar yayılmasına neden olabilirken, hızlı ve yerinde bir müdahaleyle yangın fazla büyümeden söndürülebilir.

Deniz Kazalarına Müdahale Grubu (MIRG – Maritime Incident Response Group)'nun Baltık Denizi çevresindeki çalışmalarına birtakım güncellemeler yaparak devam etmesi tavsiye ediliyor. Raporun önerileri arasında yangınla mücadelede uzmanlaşmış hızlı, mobil ve "hafif" müdahale gruplarının oluşturulması yer alıyor. Ayrıca, kurtarma koordinasyon merkezleri ile acil durum müdahale hizmetlerinin yangınlar karşısında MIRG ekipleriyle aynı müdahale modelini kullanması öneriliyor.

MIRG operasyonları ile diğer arama-kurtarma çalışmaları arasındaki koordinasyonun arttırılması gerekliliğine dikkat çeken rapor, eğitim konularında da koordine bir plan yürütülmesini öneriyor.

Uluslararası Denizcilik Kurtarma Federasyonu (International Maritime Rescue Federation) Başkanı Bruce Reid, müdahale kapasitesinin yeterli olmasını yangınla mücadelede en iyi yol olarak görüyor.  Düşüncelerini şu sözlerle anlatıyor: "Yangınları engellemek, olası sebeplerin fazlalığına bakıldığında, zor olabilir … yangınların saptanması ve etkili yöntemlerle söndürülmesi ise çoğunlukla daha kolaydır ve bu iki faktör yangınların tahribatını en aza indirmede kilit rolü oynar."

 

Kaynak: 22 Temmuz 2016 tarihli TradeWinds'ten Adam Corbett'in haberi.