• Anasayfa
  • |
  • Gemiadamlarının eğitim ve belgelendirilme kurallarının basitleştirilmesi ve güncellenmesine yönelik yeni tasarı

Gemiadamlarının eğitim ve belgelendirilme kurallarının basitleştirilmesi ve güncellenmesine yönelik yeni tasarı

Avrupa Komisyonu, Üye Devletler tarafından verilen gemiadamı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması da dâhil olmak üzere, gemiadamlarının eğitim ve sertifikasyonu hakkındaki AB düzenleyici çerçevesinin basitleştirilmesi ve güncellenmesi için 24 Mayıs 2018 tarihinde bir yasa tasarısı kabul etti.

Avrupa Komisyonu'nun Ulaştırmadan sorumlu Bakanı Violeta BULC: "Avrupalı gemilerde çalışan gemiadamlarına yüksek düzeyde bir eğitim ve öğretim sağlamak deniz emniyeti için çok önemlidir. Tasarımız, gemiadamlarının eğitim gereklilikleri konusunda yüksek standartları sürdürecek ve eşit koşulları temin edecektir" dedi.

Tasarının temel amacı, kuralları Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından kabul edilen Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları hakkındaki Uluslararası Sözleşmesi (STCW) ile uyumlaştırarak AB filosunda çalışan gemiadamlarının bilgi ve beceri seviyelerini korumaktır.

Tasarı ayrıca, üçüncü ülkeler tarafından düzenlenen gemiadamı sertifikalarının AB tarafından tanınmasına yönelik mevcut idari çerçevenin etkinliğini artırmayı da amaçlamaktadır. Tasarının, Üye Devletler tarafından düzenlenen gemiadamı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınmasına yönelik taslak kapsamının hukuki açıdan netliğini artırması da beklenmektedir.

Bahse konu Tasarı, Avrupa Komisyonu'nun gemiadamlarının minimum eğitim seviyeleri hakkındaki 2008/106/EC numaralı Direktifini değiştiriyor ve AB Üye Devletleri arasında gemiadamı sertifikalarının karşılıklı tanınmasına ilişkin 2005/45/EC numaralı Direktifi yürürlükten kaldırıyor. (Kaynak: Avrupa Komisyonu. Türkçe çevirisi IMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yapılmıştır.)