• Anasayfa
  • |
  • Geminin balast sarnıcında Pasifik’ten gelen karides İzmir’e yerleşti!

Geminin balast sarnıcında Pasifik’ten gelen karides İzmir’e yerleşti!

Yaklaşık 8 yıl önce Pasifik ve Hint Okyanusu'ndan gelen bir geminin balast suyuna kapılarak İzmir'e gelen Metapenaeus Affinis türü karides, İzmir Körfezi'nde popülasyonu artınca marka olma yoluna girdi. Ürünün İzmir Karidesi olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

8 yıl önce Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın tarafından tespit edilen karides, kısa sürede İzmir, İstanbul ve Antalya'daki tezgahlarda pazarlandı. Bu tür çıkmadan önce yaklaşık 50 lira olan karidesin fiyatının oluşan bolluk nedeniyle 25 liraya düştüğünü belirten Doç. Dr. Aydın, Akdeniz'in hiçbir yerinde olmayan ve yalnızca İzmir Körfezi'nde yaşayan karidesin adının "İzmir Karidesi" olarak tescillenmesi için harekete geçtiklerini söyledi.

Güzelbahçe Belediyesi ev sahipliğinde Tarım Artı Organizasyon tarafından düzenlenen "Su Ürünleri ve Balıkçılıkta Sürdürülebilirlik" panelinde konuşan Doç. Dr. İlker Aydın, İzmir Karidesi'nin yolculuğunun İndo-Pasifik'ten gelen bir geminin balast suyunda başladığını belirtti. Aydın, geminin 7 bin kilometre kat edip İzmir'e gelince suyu boşaltmasıyla karidesin Körfez'i mesken tuttuğunu söyledi. 8 yıl önce de bu türü ilk olarak tespit edip kayıtlara geçirdiğini ifade eden Aydın, bu türün ismine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğinde ve hazırlanan Türkiye Deniz Balıkları tablolarında İzmir Karidesi olarak yer verilmesi için girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

Karides fiyatını yarı yarıya düşürdü

İzmir Karidesi'nin balıkçılar ve tüketiciler için bir nimet olduğunu söyleyen Aydın, "Bu tür hem denize canlılık getirdi hem de ekonomik olarak değerli bir ürün. Balık restoranlarda halk ucuz karides yemeye başladı. Bu tür çıkmadan önce karidesin fiyatı 55-60 lira iken şimdi yarı yarıya düştü. 20-25 liraya halkın ucuz ve lezzetli karides yemesi sağlandı. Bu türün patentini almak için Ege Üniversitesi'nin patent kuruluşu ve Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyoruz. İzmir Karidesi için gerekli girişimlerde bulunduk" dedi. Aydın, İzmir Körfezi'nde çoğalan balıkçılar tarafından da yakalanarak satılan karidesin ekolojik anlamda da Körfez'e çeşitlilik getirdiğini belirtti.

Kaynak: Dünya Gazetesi