• Anasayfa
  • |
  • HME yük atıklarının denize boşaltımının yasaklanması

HME yük atıklarının denize boşaltımının yasaklanması

 

Armatörlerin ve operatörlerin alım terminallerinde uygun atık kabul tesisi bulmada yaşadığı zorluklar tanınarak MEPC 65'te (Mayıs 2013), MARPOL Ek V kapsamında deniz çevresi için zararlı (Harmful to the Marine Environment-HME) olarak tanımlanan yükler için uygun liman kabul tesisi ile ilgili MEPC.1/Circ.810 sirküleri kabul edilmiştir. MEPC.1/Circ.810 sirküleri; 31 Aralık 2015'e kadar HME olarak sınıflandırılan katı dökme yük bulunduran ambarlardan kaynaklanan yük ambarı yıkama sularının sirkülerde tanımlanan koşullar altında özel alanlar dışında deşarj edilebilmesini sağlamaktadır.

MEPC 69, MEPC.1/Circ.810 sirküleri uygulamasının uzatılması önerisini kabul etmemiş olup; Üye Hükümetler'in HME atıkları için iddia edilen herhangi bir kabul tesisi yetersizliğini, liman kabul tesisi yetersizliliğinin raporlanması için MEPC.1/Circ.834, Ek 1'de verilen Format kullanılarak IMO'ya raporlama yapmasını istemiştir.

Böylelikle HME yük atıklarının denize dökülmesi yasaklanmış olup, bu atıkların raporlanması ile ilgili değişiklik tasarısı Ekim 2016'daki MEPC 70 oturumuna sunulacaktır. Bu nedenle, gemi sahipleri ve mürettebatın HME atıklarının deşarjı ilgili MARPOL EK V Kural 4.1.3 ve Kural 6.1.2'ye uyması önemle tavsiye edilmektedir. MARPOL EK V kapsamında kargo atıklarının boşaltım koşulları ile ilgili sadeleştirilmiş bir genel tablo Ek'te yer almaktadır.

Kaynak: IMO, BIMCO

Annex_V_discharge_requirements_cargo_residues_03_2014.pdf