• Anasayfa
  • |
  • İklim değişikliği gibi okyanuslardaki değişiklikler de önemsenmelidir

İklim değişikliği gibi okyanuslardaki değişiklikler de önemsenmelidir

​Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Okyanuslar Özel Elçisi Peter Thomson, Londra'daki merkezinde IMO'yu ziyaret etti. Deniz çevresinin deniz çöpleri ve mercan beyazlaması gibi nedenlerle zarar gördüğüne tanık olduğunu belirten Thomson, " 'Okyanuslardaki değişiklikler' hakkında daha fazla konuşulması gerek," dedi.

 

Thomson, ayrıca, geçtiğimiz Haziran ayında New York'ta düzenlenen BM Okyanus Konferansı'nda okyanuslarla ilgili tüm sektörlerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 14'ün etkili bir şekilde uygulanmasını destekleme kararı aldıklarını hatırlattı. Hedef 14, sürdürülebilir kalkınma için okyanus kaynaklarının korunması ve gelecek kuşaklar düşünülerek kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. BM Okyanus Konferansı bir Eylem Çağrısı'nın kabul edilmesiyle sonuçlandı ve bu çağrı metni Hedef 14'ün uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla BM Genel Kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

 

Özel Elçi Thomson, IMO'nun bu hedefe ulaşmada üstlendiği rolün önemini vurguladı. IMO'nun bu amaçla yaptığı çalışmalar arasında deniz çevresini korumak için kabul ettiği sözleşmeler yer alıyor. Gemilerden Kaynaklı Kirlenmenin Engellenmesi için Uluslararası Sözleşme (MARPOL) ve Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi (BWM) bunlar arasında. Ayrıca, IMO'nun Londra Protokolü/Sözleşmesi için 2016 Stratejik Planı, Hedef 14 kapsamında gönüllü bir taahhüt olarak kabul edildi. BM'nin tavsiye organı olarak deniz çevresinin korunmasında bilimsel yöntemleri araştıran uzmanlar grubu GESAMP'ın bürokratik işlemleri de IMO tarafından üstlenilmiştir. GESAMP, mikro plastikler ve deniz çevresinin kirlenmesinden sorumlu diğer faktörlerle ilgili raporlar yayımlar.

 

Kaynak: IMO internet sitesi.