IMO Balast Suyu Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi için gereken tonaj miktarına henüz ulaşılamadı
2015'in son günlerinde Fas, Gana ve Endonezya'nın IMO Balast Suyu Sözleşmesi'ni onaylamasının ardından, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli tonaj miktarına ulaşılmış olabileceği ifade edilmişti. Bunun üzerine, kesin bir sonuca varmak için IMO ve çalışma ortağı IHS Maritime & Trade, IMO'ya üye ülkelerin tonaj miktarlarıyla ilgili güncel veriler elde edecekleri bir değerlendirme sürecine başlamışlardı.
Süreç henüz tamamlanmadı ama IMO'nun yaptığı basın bildirisine göre "hâlihazırda sözleşmeyi imzalayan ülkelerin toplam filosu dünya tonajının % 35'ine ulaşmadığı için" sözleşmenin yürürlüğe girmesi şu anda mümkün değil. Kesin olmayan veriler, sözleşmeye taraf kırk yedi ülkenin dünya filosu içindeki payının % 34.56 olduğunu gösteriyor.
IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, "Son imzalarla birlikte Balast Suyu Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesine çok az zaman kaldı. Bunun ne zaman gerçekleşeceğini tam olarak bilemeyiz fakat sözleşmeyi henüz imzalamamış ülkeler bir an önce sözleşmeye taraf olursa, hem kesin bir tarih koyabilir hem de sözleşme yürürlüğe girdiğinde dünyanın birçok yerinde uygulanmasını sağlamış oluruz," dedi.
Lim, özellikle ticaret filosu büyük ülkelere sözleşmeyi imzalamaları için çağrıda bulundu ve bunun sözleşmenin yürürlüğe girme sürecini oldukça kısaltacağını ifade etti. Hatırlanacağı üzere, yeni yılın ilk günlerinde Panama, Balast Suyu Yönetimi ve Hong Kong sözleşmelerini onaylamaya karar verdiğini ve metinlerin parlamentoya sunulduğunu bildirmişti. Panama sözleşmeyi onayladığı takdirde, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli tonaj miktarı elde edilmiş olacaktır.
Sözleşmede yapılacak yasal değişiklikler, Nisan 2016'daki Deniz Çevresini Koruma Komitesi (The Marine Environment Protection Committee - MEPC) toplantısında ele alınacak ve sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra uygulamaya konacaktır.
Kaynak: IMO'nun 15/01/2016 tarihli basın bildirisinden özetlenmiştir.