• Anasayfa
  • |
  • IMO balast suyuyla ilgili belirsizliğe son verdi

IMO balast suyuyla ilgili belirsizliğe son verdi

IMO, gemilere balast suyu arıtma sistemlerinin tesisini ertelemek için gemi sörveylerinin öne çekilmesine izin vermeyecek

 

Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO, gemilere 2017 Eylül'ünden sonraki ilk yasal kuru havuzlamalarından itibaren arıtma sistemlerinin tesis edilmesi gerektiği yönünde almış olduğu kararda bir değişiklik yaptı ve bu tarihi mevcut gemiler için 2019 Eylül'üne erteledi. 

 

Bazı gemi sahipleri ise Eylül (2017) olarak belirlenen ilk uygulama tarihini geciktirmek için Uluslararası Petrol Kirliliğini Önleme (IOPP) sörveyi olarak da bilinen ve beş yılda bir tekrarlanan kuru havuzlama sörveyini öne çekti. Bu yöntem, arıtma sistemlerini tesis etmeden önce gemi sahiplerine beş yıl daha zaman kazandırıyor.

 

IMO bu durumla ilgili MEPC'de aldığı kararda 2019 Eylül'ünden sonraki IOPP sörveylerinin daha erken bir tarihe çekilemeyeceğini bildirdi.

 

2017 Eylül'ünden sonra inşa edilen tüm gemilere arıtma sistemlerinin takılması zorunlu tutuluyor.

 

IMO'nun uygulama tarihlerine getirdiği iki yıllık ertelemenin arıtma sistemi tedarikçilerini zor durumda bırakabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

 

Japonya ise BWM Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesine iki ay kalmışken IMO'nun tarihlerde değişiklik yapmasının sektörün yasa düzenleyicisi olarak kendisine duyulan güveni olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.  MEPC'ye bir metin sunan Japonya, bu durumun deniz çevresini korumak için teknik çözümlerin geliştirilmesine yönelik gelecekteki yatırımları ciddi biçimde olumsuz etkileyeceğini, ayrıca IMO'ya ve IMO üyesi ülkelere duyulan güveni azaltacağını belirtti.

 

Kaynak: Adam Corbett'in 14 Temmuz 2017 tarihli TradeWinds'teki yazısından özet çeviri yapılmıştır.