• Anasayfa
  • |
  • IMO ile Norad, Güneydoğu Asya’da deniz çevresinin korunması için anlaşma imzaladı

IMO ile Norad, Güneydoğu Asya’da deniz çevresinin korunması için anlaşma imzaladı

IMO ve Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı (Norad) tarafından deniz çevresinin, deniz taşımacılığı faaliyetlerinden korunması için yedi ülkenin desteklenmesi amacıyla Güneydoğu Asya'da yeni bir çevre projesi başlatılıyor.

4 yıl sürmesi öngörülen proje; MARPOL Sözleşmesi, Organik Tutunma Önleyici Sistemler Sözleşmesi, atıkların denize boşaltılmasıyla ilgili Londra Protokolü ve Sözleşmesi ve Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi'nin de dahil olduğu, deniz çevresi ile ilgili öncelikli bazı sözleşmelerin uygulanması için söz konusu ülkelerin kapasitesinin arttırılmasına odaklanacak.

IMO ve Norad, "Güneydoğu Asya Denizleri için Deniz Çevresinin Korunması (Marine Environment Protection for Southeast Asia Seas - MEPSEAS)" başlıklı yeni proje için 8 Aralık 2017 tarihinde bir sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında Norad, IMO'nun yürüttüğü Entegre Teknik İşbirliği Programı'na 2 milyon ABD doları katkı sağlayacak. Proje kapsamındaki ülkeler; Kamboçya, Endonezya, Malezya, Myanmar, Filipinler, Tayland ve Vietnam'dır.

Bu proje, IMO'nun çevre ile ilgili anlaşmalarının imzalanması ve/veya uygulanması açısından Myanmar hariç diğer altı ülkenin ilerleme kaydetmesini sağlayan bir önceki IMO-Norad projesinin devamı niteliğinde olacaktır. Söz konusu sözleşmeleri daha önceden kabul etmiş ülkeler için MEPSEAS projesi, sözleşmelerin etkin olarak uygulanması konusuna odaklanmalarını sağlayacaktır.

Kaynak: www.imo.org.tr