• Anasayfa
  • |
  • IMO: Nem, boksiti tehlikeli bir yük durumuna getirebilir

IMO: Nem, boksiti tehlikeli bir yük durumuna getirebilir

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Kargo ve Konteyner Taşımacılığı Alt komitesi, dördüncü oturumunda dünyanın başlıca alüminyum kaynaklarından olan boksitin gemilerle taşındığında yaratabileceği tehlikeleri ve bunun ilgili son çalışmaları ele aldı.

Örgüt bir süredir boksit taşıyan gemileri bekleyen risk ve tehditleri araştırmaktaydı. Alt komite, Uluslararası Denizcilik Katı Dökme Yükler Kodu'nu (IMSBC) güncellemek ve gerekli iyileştirmeleri yapmak amacıyla Küresel Boksit Çalışma Grubu'nun bulgularını inceledi. IMSBC Kodu, boksit gibi yüklerle ilgili uyulması gereken kurallar için bir çeşit sektörel kılavuz niteliği taşıyor. Alt komite, söz konusu bulgulara dayanarak nemin, boksiti tehlikeli bir madde durumuna getirebileceğine dikkat çekti ve başta gemi adamları, gemi sahipleri, terminal operatörleri ve kaptanlar olmak üzere bütün ilgili taraflar için boksit taşınması hakkında bilgi veren bir sirküler yayımladı.

Sirkülere aşağıdaki bağlantı adresine tıklayarak erişebilirsiniz:

 CCC.1/Circ.2/Rev.1 Circular

Sirkülerde özellikle küçük partikül içerikli büyük miktarlardaki boksitin nem yüzünden değişikliğe uğrayabileceği ve Grup A yükleri gibi değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. A sınıfındaki yükler neme maruz kaldığında serbest yüzey çamuru oluşturabiliyor ve gemide alışılmışın dışında hareketler (yalpalama) görülebiliyor. IMO yetkililerin açıklamalarına göre, kaptan, bu durumun yükteki değişiklikle ilgili olduğunu bilmeli, uygun önlemi almalı ve IMSBC Kodu'nun ilgili bölümüne (7. Kısım) başvurmalıdır.

 

Kaynak: 22 Eylül 2017 tarihli IMO basın duyurusu.