• Anasayfa
  • |
  • IMO: Uluslararası deniz ticaretine sera gazı emisyonlarıyla ilgili yeni standartlar geliyor

IMO: Uluslararası deniz ticaretine sera gazı emisyonlarıyla ilgili yeni standartlar geliyor

IMO tarafından kabul edilen yeni kurallar kapsamında, 5,000 ve daha büyük gros tonluk gemiler kullandıkları bütün yakıt tipleriyle ilgili veriler toplamak zorunda olacaktır. Toplanan veriler, deniz taşımacılığının mevcut olanların dışında veya bunlara ek olarak ihtiyaç duyduğu diğer tedbir ve koşulları saptamak için sağlam bir esas teşkil edecektir.

Söz konusu yeni standart ve koşullar, 24-28 Ekim 2016 tarihlerinde 70. oturumunu gerçekleştiren IMO Deniz Çevresini Koruma Komitesince (MEPC 70) kabul edildi.

MEPC, üç aşamalı bir süreç sonunda kendisine ulaşacak verileri nesnel, şeffaf ve kapsamlı bir politika belirlemeye yönelik tartışmalarda değerlendirmeye alacaktır. Ayrıca, uluslararası deniz ticaretinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak ve enerji verimliliğini arttırmak için yeni tedbirlere ihtiyaç olup olmadığının analizi de yine bu verilerin yardımıyla gerçekleştirilecektir.

MEPC'nin konuyla ilgili bir diğer kararı da, gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını ele alacak bir çalışma grubunun kurulmasıdır. Grubun ilk toplantısını (IMO Konseyi'nin onayını aldıktan sonra) MEPC 71'e yakın bir tarihte, muhtemelen 2017 yılının ortalarında yapması planlanıyor.

MEPC, bahsi geçen zorunlu gereksinimleri Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararası Sözleşme (MARPOL), Ek VI, Bölüm 4'te yasal değişiklikler olarak kabul etmiştir. Bu değişikliklerin; 1 Mart 2018 tarihinde, zımnen kabul prosedürüne göre yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Kaynak: IMO'nun 28/10/2016 tarihli basın duyurusu.