• Anasayfa
  • |
  • İngiltere'de Tutulan Balıkların Üçte Birinde Plastik Madde Bulunuyor

İngiltere'de Tutulan Balıkların Üçte Birinde Plastik Madde Bulunuyor

Duş Jellerinde, diş macunlarında ve güzellik ürünlerinde kullanılan zehirli küçük parçacıklar (microbeads) dolayısıyla İngiltere'de tutulan balıkların ÜÇTE BİRİNDE Plastik bulunmaktadır.

  • Yapılan önemli bir çalışmada morina, mezgid, uskumru ve kabuklu deniz hayvanlarında bulaşma olduğu görülmüştür.
  • Banyo jellerinde, diş macunlarında ve güzellik ürünlerinde kullanılan küçük parçacıklardan (microbeads) ileri gelen plastik
  • İngiltere'de tutulan büyük karideslerin (scampi) %83'ünde plastik parçaları veya artıklar olduğu görülmüştür
  • The Daily Mail gazetesi zehirli küçük parçacıkların (microbeads) kullanılması hususunda harekete geçilmesi için ön çağrıda bulunan bir kampanyayı başlatmıştır.

Bugün büyük bir incelemede ortaya konduğuna göre, İngiltere açıklarında tutulan balıkların üçte birinde plastik parçacıkları bulunmuştur.

Yapılan incelemede banyo jellerinde, diş macunlarında ve güzellik ürünlerinde kullanılan küçük parçacıkların (microbeads) morina, mezgid, uskumru ve kabuklu deniz hayvanlarına yaygın şekilde bulaşmış olduğu görülmüştür.

İngiltere'de tutulan büyük karidesler (scampi) ve aynı zamanda tonbalığı, tekir balığı, midyeler ve istiridyelerde de plastik parçacıkları ve artıkları bulunmuştur.  Birçoğu insan gıda zincirine ulaşan balıkların planktonlar arasına karışmış bulunan plastiklerle beslendikleri düşünülmektedir.

Kampanyayı yürütenler, böcek zehiri artıkları ve insan sağlığını tehlikeye düşüren endüstriyel kimyevi maddeler için microbeads parçacıklarının mıknatıs gibi olduğu ve insan sağlığını tehlikeye düşürdüğü ikazında bulunmaktadırlar.  Deniz araştırması görevini veren Greenpeace de denizlerin tehlikede olduğunu söylemiştir.

Bir sözcü sözlerine şunları eklemiştir: 'Tahminen sekiz milyon ton plastik her yıl denizlerimize karışmaktadır ve bu küçük parçacıklar (microbeads) şeklinde veya atılmış plastik ambalajlar şeklinde olsun bilim bize bunun bir zehirli saatli - bomba olduğunu göstermektedir.  The Daily Mail dün microbeads parçacıklarının endüstride kullanımı hususunda harekete geçilmesi çağrısında bulunan bir kampanyayı başlatmıştır.  Bunlar kozmetik ürünü firmaları tarafından gönüllü bir esas dâhilinde ve gelecek birkaç yıl içinde safhalı bir şekilde sona erdirilecektir ancak 'Microbeads Parçacıklarını Yasaklayın' (Ban the Beads) kampanyası hemen bir İngiltere ambargosunun uygulanmasını ısrarla istemektedir.

Polietilen (polyethylene), polytetrafluoroethylene, naylon -12, polimetil methacrylate, naylon - 6, polietilen terephthalate ve naylon - 66 plastik maddelerinin en az birini içeren ürünlerden sakınılması gerekmektedir.

 

Kaynak: The Daily Mail Tüketici İşleri Editörü Sean POULTER ve The Daily Mail'den Philip HOARE tarafından hazırlanmıştır.