• Anasayfa
  • |
  • Kızıldeniz ve Aden Körfezinde Güvenlik Tehditi Artıyor.

Kızıldeniz ve Aden Körfezinde Güvenlik Tehditi Artıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'nin 07.10.2016 tarihinde Denizcilere İlanlar altında yayımladığı ve son dönemde artış gösteren, Kızıldeniz ve Aden Körfezi bölgelerindeki terörist faaliyetlere karşı  güvenlik duyurusu aşağıda verilmiştir.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi Bölgesi – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Denizcilere İlanlar İle Duyurulan Deniz Kuvvetleri Özel Uyarısı 

AA-Kızıldeniz ve Aden Körfezinde denizcilik faaliyetlerinde bulunmakla ilgilenen tüm ticaret gemileri Bab-el- Mandeb Boğazı çevresindeki terörist faliyetlerinden haberdar olmalıdır. Yemen'de süregelen politik istikrarsızlık ve ayaklanma sonucunda Bab-el- Mandeb Boğazı çevresinde çatışan güçler, bölgedeki gemilere karşı gözetim ve müdahale kabiliyetlerini arttırdıklarını göstermektedirler. Çoğunlukla saldırılar askeri gemileri hedef alsa da Boğaz'dan geçiş yapan ticaret gemileride benzer risklerle yüzleşmek zorunda kalabilir. 

BB:1 Ekim 2016 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri bayraklı " Swift HSV-2" askeri gemisi, Yemen'in Mocha kıyı şeridi açıkları Bab-el- Mandeb Boğazı çevresinde saldırıya uğradı. Saldırı Yemen deki çatışmacılar tarafından askeri gemi hedef gözetilerek gerçekleştirilen roketli saldırıda Swift gemisi hasar aldı ve Eritrea'ya çekildi. Düzenlenen saldırıda ölü veya yaralı rapor edilmedi. 

CC: 9 Ekim 2016 tarihinde A.B.D. Deniz Kuvvetleri tarafından yönlendirilen Bab-el- Mandeb'in Kuzeyi'nde görev yapan füze destroyerine Batı Yemen kıyı şeridinden ateş açıldı. Gerçekleştirilen füzeli saldırı başarısız oldu, gemi ve personeline herhangi bir zarar gelmedi. 

DD: Yemen'deki mevcut durum, söz konusu saldırılara maruz kalanların aksine, aşırılık yanlısı gruplar tarafından tırmandırılmaktadır. Bölgedeki kısıtlı sularda görev yapan gemilere; özellikle uyanık olmaları, Bab-el- Mandeb Boğazı'nın Kuzeyi'ndeki Batı yöndeki Trafik Ayırım Düzenini kullanmaları, mümkün olduğunda Yemen'in Güney'i ve Batı'sında kalmaları, uygulanabilen en yüksek süratte ve özellikle gündüz saatlerinde geçiş yapmaları tavsiye edilmektedir. Bu durumun bir neticesi olarak gemi kaptanları tarafından, güvenliği sağlamak için  bölgede görev yapacak Koalisyon gemileri sayısında artış görülebilir.

EE: Bölgede olağan dışı bir durum, düşmanca bir faaliyet gözlemlendiği takdirde   VHF Kanal 16'dan Koalisyon Kuvvetlerine ait Deniz Kuvvetleri gemilerine rapor edilmeli, e-posta cusnc.bwc@me.navy.mil ya da telefon ile 011-973-1785-3879 bilgi verilmelidir. 

FF: Bunlara ek olarak ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Güvenliği MARSEC 104-6 direktifi uyarınca gemi kaptanları Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) ve ABD Deniz Ulaştırması için İşbirliği ve Rehberlik (U.S. Naval Cooperation and Guidance of Shipping -NCAGS) Kuruluşları ( cusnc.ncags_bw@me.navy.mil )ile mümkün olduğunca iletişim içerisinde olmaları istenmektedir. 

GG: Koalisyon güçlerine ait Deniz Kuvvetleri tarafından Kızıldeniz ve Aden Körfezi bolgesinde seyir güvenliğini sağlamak maksadıyla transit geçiş yapan gemilere yaklaşılabilir, sorgulama ve deniz uyarıları çağrıları yapılabilir. 

HH: Koalisyon  Deniz Kuvvetlerine yaklaşan tüm ABD Bayraklı gemiler, VHF Kanal 16' dan Koalisyon Deniz Kuvvetleriyle iletişime geçmeleri önerilmektedir. Bu duyuru yayımlandığı andan itibaren bir sonraki duyuruya kadar geçerlidir.

Kaynak: 12.10.2016 BIMCO Bildirisi