• Anasayfa
  • |
  • Kontos ‘laptop’ ve ‘korsan’ güvenlik firmalarına karşı uyarıyor

Kontos ‘laptop’ ve ‘korsan’ güvenlik firmalarına karşı uyarıyor

 

Yunan merkezli bir deniz güvenliği firması, gemi sahipleri için beklenmedik yasal sorunlar ve güvenlik açıkları yaratan hileli uygulamalara dikkat çekerek üç deniz güvenliği firmasından birinin bu yollara başvurduğunu iddia ediyor.

LSS-Özel Deniz Haydutluğuyla Mücadele Birimi yöneticisi Alexandros Theodosios Kontos, bu tür firmaları "laptop firmalar" ve "korsan" deniz güvenliği firmaları olarak adlandırıyor. Kontos ayrıca laptop firmaların uzun zamandır faaliyet gösterdiğini ve endişe verici boyutlarda yaygınlaştığını belirtiyor. Söz konusu firmalar kendi kaynaklarını kullanmaktansa bir aracı gibi davranarak diğer firmalardan silah kiralıyor ve nöbetçiler tutuyor.

Güvenlik firmaları genellikle resmi bir kurumdan akreditasyonu olan firmalardan silah ve insan gücü tedarik ettiği için hileli uygulamayı saptamak kolay değil. BIMCO ve Marshall Islands Registry'nin işbirliğiyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan Kontos, gemi sahiplerini bu firmalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

BIMCO güvenlik müdürü Philip Tinsley ise konuyla ilgili belirsizliklerin olduğunu fakat BIMCO'nun bu iddiaları ve uygulamayı her yönüyle araştırma amacında olduğunu belirtti.

Laptop firmaların kendilerini yasal firmalar olarak gösterip yasa dışı yollardan silah ticareti yaptığını ve yeterli eğitimi olmayan güvenlik görevlileriyle gemideki mürettebatın hayatını riske attığını söyleyen Kontos, bunların gemi sahiplerine daha düşük fiyatlarla teklif sunduğunu da iddia ediyor. Bunun nedeni ise firmaların sabit bir personel istihdam etmek yerine talebin geldiği yerde ve anda silah ya da insan gücü tedarik etme yaklaşımını benimsemesi. Kontos'a göre, örneğin, Sri Lanka'da bulunan üç kişilik bir ekibi Kahire ve ardından Süveyş'e göndermek için 2, 500 ABD Doları yol masrafı yapmak gerekirken, hâlihazırda Süveyş veya Kızıldeniz'deki "korsan" bir firmadan sağlanacak ekip sayesinde bu masraflar bütçeden doğrudan düşüyor.

Tinsley ise duruma işletme ruhsatları açısından yaklaşıyor. Guardcon sözleşmesine göre güvenlik firmalarının yaptığı kiralama sözleşmeleri ulusal işletme ve ticaret kontrol ruhsatlarına uygun olmalı. Firmaların ulusal işletme ruhsatlarında tedarik ettikleri silahların seri numaraları belirtilmeli. Aksi takdirde Guardcon sözleşmesi ihlal edilmiş oluyor.

Tinsley, bu durumdan kaynaklanan fiyat erozyonunun yasal çerçeveye uygun hareket eden güvenlik firmalarını zora soktuğunu kabul ediyor ve daha büyük bir tehlikenin ise gemi sahiplerini beklediği uyarısında bulunuyor. Buna göre, kayıt dışı bir silahın karıştığı kazadan gemi sahipleri yükümlü tutuluyor.

Tinsley'nin son sözleri ise şöyle: "BIMCO üyelerine tavsiyemiz, ulusal kontrol veya ulusal işletme ruhsatlarını ticaret kontrolü prosedürlerini gözeterek almalarıdır."

 

 

Kaynak: 5 Ağustos 2016 tarihli TradeWinds haberi.