Kutup Kodu Bu Yıl Tamamlanacak

Fulbright Avukatı, Norton ROSE, Arktik ve Antarktik sularda faaliyet gösteren gemilerin tabi olacağı Kutup Kod’u adıyla bilinen Tüzüğün 2014 yılında tamamlanması beklendiğini belitrmiştir. IMO üye devletleri arasında, Kutup Bölgeleri’nden geçiş yapacak gemilerin standartları ve personel kalifikasyonları gibi konularda bazı anlaşmazlıklar bulunmaktadır. IMO’da bu husus 2010 yılından bu yana hararetli tartışmalara sebep olmuş olup, IMO Kod’un bu yıl kabul edilerek 2016 yılında yürürlüğe girmesi için çaba göstermektedir. Şubat ayının sonunda ki bir IMO görüşmesinde uzmanlar, Kod’un 2014’ün sonuna kadar tamamlanabileceğini ancak, bunun için büyük bir gayret gerektireceğini belitmişlerdir. Bu durum karşısında Bay Wylie SPICER, sorumluluğu üzerine alarak, çalışmanıın 2014 yılının sonuna kadar tamamlanacağını söylemiştir. Bay SPICER deniziclik ve açık deniz petrolleri konusunda 35 yıllık tecrübeye sahip bir uzman olup, Arktik açık deniz petrolleri ve deniz hukuku ilişkilerinde otorite olarak kabul edilmekltedir. Bay SPICER Kanada’nın Doğu ve Arktik Kıyılarında bir çok açıkdeniz projesine katkıda bulunmuştur. Bay SPICER, yaptırımların Bayrak Devletleri ve Klas Kurluşları tarafından uygulananacağını, Kutup Kodu’nun yararlı bir şey olacağını çünkü birçok kazanın insan kaynaklı olduğunu ve anılan Kod’un Kutup Bölgelerine çalışacak Gemiler ve Personelin denetlenerek kazalara neden olan her iki faktörün de kontrol altına alınacağını söylemiştir. (04.04.2014 tarihli Lloyd’s List Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)