• Anasayfa
  • |
  • Maersk’ten kalsiyum hipoklorit sevkiyatına yasak geldi

Maersk’ten kalsiyum hipoklorit sevkiyatına yasak geldi

14 Ağustos 2015; Janet Porter tarafından Lloyd's List için kaleme alınmıştır

Maersk Seoul Gemisi'ndeki yangın yeni düzenlemelerin yolunu açtı

Danimarka kökenli deniz taşımacılığı şirketi Maersk Line, geçtiğimiz günlerde konteyner gemilerinden birinde meydana gelen yangından sonra bazı hizmet sağlayıcıları tarafından yapılan kalsiyum hipoklorit sevkiyatına ilişkin yasaklamalar getirdi.

8,400 TEU kapasiteli Maersk Seoul Gemisi'ndeki patlamaya ve hemen ardından meydana gelen yangına, beyazlatma ve su arıtma gibi uygulamalarda kullanılan bir madde olan kalsiyum hipokloritin sebep olup olmadığı henüz kesinleşmedi; ama Maersk Line önlem niteliği taşıyan bir girişimde bulundu.

Geçtiğimiz ay Umman Denizi kıyısından geçtiği sırada, Maersk Seoul'de çıkan bir yangın, taşınmakta olan konteynerlerden bazılarını küle çevirdi ve gemiyi Jebel Ali açıklarındaki bir demir yerine dönmeye zorladı.

Geçmişte kalsiyum hipoklorit kaynaklı yangınların tahrip ettiği gemiler olmuştu. CMA Djakarta1 1999 yılında aynı kimyasal maddenin tetiklediği düşünülen bir yangın yüzünden ciddi derecede hasar görmüştü.

Son yılların diğer ciddi yangınları, 4, 400 TEU kapasiteli Hanjin Pennsylvania2 (2002), Hyundai Fortune3 (2008) ve 8,200 TEU kapasiteli Charlotte Maersk4 (2010) konteyner gemilerinde yaşanmıştı.

Hyundai Fortune ve Hanjin Pennsylvania'daki yangınların sebebi olarak havai fişekler kabul edildi.

Öte yandan, Maersk Line Charlotte Maersk yangınından sonra kalsiyum hipoklorit taşınmasına yönelik güvenlik gereksinimlerini artırmıştı.

Maersk Seoul vakasından sonra ise bir kez daha girişimde bulunarak müşterileri için bir bildiri yayımladı. Buna göre, Maersk Line gemilerinde derhal geçerli olmak üzere kalsiyum hipoklorit taşınması durduruldu.

Söz konusu yasak, yükün ambalajlanma şekli ve kullandıkları konteyner tiplerinden dolayı Hindistan ve Çin'deki belli başlı hizmet sağlayıcıları için geçerlilik taşıyor

[1] O sırada Kıbrıs açıklarında seyreden CMA Djakarta'nın güvertesinde önce bir patlama, ardından yangın meydana geldi. Yangın kontrol altına alınamayınca, mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Yangın söndürüldükten sonra, tamir ve yenileme işlemleri için gemi Hırvatistan'a çekildi. Yapılan incelemeler sonunda, patlamaya ve yangına güvertedeki kalsiyum hipoklorit kargosunun neden olduğu anlaşılınca, geminin sahibi gemiyi kiralayan tarafa dava açtı. Londra Deniz Mahkemesi, geminin tamirinden ve kurtarma çalışmalarından kaynaklanan masrafların kiracı tarafından tazmin edilmesine karar verdi. 

2 Hanjin Pennsylvania, Hamburg Limanı'na seyrederken güvertenin altında bir patlama meydana geldi. Patlamayı büyük bir yangın takip etti. Olaydan altı ay sonra, yetkililer hâlâ yangının asıl sebebi üzerinde kesin bir yargıya varamamışlardı. Gemideki havai fişek konteynerleri olası sebep gibi görünürken, güverte altında taşınan kalsiyum hipoklorit de değerlendirilen olasılıklar arasındaydı.

3 Hyundai Fortune, 2006'da Çin ve Singapur Limanları'ndan çıkmış, rotasını Süveyş Kanalı yoluyla Avrupa Limanları'na çevirmişti. Güverte altında önce kuvvetli bir patlama yaşandı ve 60 ila 90 kadar konteyner suya düştü. Ardından gelen yangın, geminin pupasına kadar ilerledi ve yangın ancak birkaç gün içinde söndürülebildi. Konteynerlerin içindeki havai fişekler ve petrol bazlı temizleme maddelerinin yangına sebebiyet verdiği bildirildi.

4 Charlotte Maersk konteyner gemisinin güvertesinde meydana gelen yangında gemiyle birlikte kargo da ciddi zarar gördü. Yangının, güverte altına yüklenmiş kalsiyum hipoklorit konteynerlerinden kaynaklandığı bildirildi.