• Anasayfa
  • |
  • Mission to Seafarers Derneği gemiadamlarının ruh sağlığını önemsiyor

Mission to Seafarers Derneği gemiadamlarının ruh sağlığını önemsiyor

​Dernek uzmanları, birçok farklı ülke limanlarında gemiadamlarına danışmanlık hizmeti sunarak onların ruh sağlığını ve stres seviyelerini olumsuz yönde etkileyen etmenlerle ilgili ilk elden deneyime sahip oluyorlar. 

Derneğe göre, gemi sahipleri ve işletmecilerinin çoğu, mürettebatın ruh ve akıl sağlığını bozan sorunları fark etmede ve gerekli tedbirleri almada yeterince başarılı değil.

Mission to Seafarers Derneği'nin Genel Sekreteri Andrew Wright, "Konuya ciddi olarak eğilen ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanan deniz taşımacılığı şirketleri az değil ama birçok şirket de herhangi bir çaba göstermiyor," diyor.

Dernek uzmanlarıyla ilgili olarak ise bu kişilerin ruh sağlığı üzerine eğitim aldıklarını ve herhangi bir sorunu zamanında fark edip çözümüne yardımcı olmak için gerekli donanıma sahip olduklarını belirtiyor.

Wright, derneğin ruh ve akıl sağlığını ilgilendiren sorunlara karşı "proaktif" bir yaklaşım benimseme gerekçesini şu sözlerle açıklıyor: "Şirketlerin bizi ve hizmetlerimizi kullanmasını önemsiyoruz. Onlara neler sunabildiğimizi bilmelerini ve bu konuda bilinçlenmelerini istiyoruz ki bundan en iyi şekilde yararlanabilsinler."

Günümüz denizciliğinde ruh ve akıl sağlığını tehdit eden sorunların mevcut koşulların etkisiyle arttığı görülüyor. Evden uzakta geçen uzun aylar bir tarafa limanda dinlenme sürelerinin ve mürettebat sayısının azalması da Wright'in "toplum yaşamı" olarak adlandırdığı hayat biçimini oldukça olumsuz etkiliyor.

İnternet erişimi üzerinden evle bağlantı kurulsa bile yalıtılmışlık duygusu hâlâ hissediliyor.

Wright son olarak deniz haydutluğunun sadece denizde çalışanların yaşadığı bir durum olduğunu vurgulayıp, "Deniz haydutlarının yarattığı korku gemiadamlarının stresini özellikle arttıran bir diğer faktördür," diyor.

 

Kaynak: Adam Corbett'in 12.05.2017 tarihli TradeWinds'te yayımlanan yazısı.