• Anasayfa
  • |
  • MOAS: Mülteciler için Gönüllü Kurtarma Girişimi

MOAS: Mülteciler için Gönüllü Kurtarma Girişimi

 

Geçtiğimiz sene yayımlanan veriler, 2014 yılında İtalya ve Libya arasındaki sularda 170,000 göçmenin kurtarıldığını ve 250'den fazla ticaret gemisinin rotasından saparak 42,000 insanın hayata tutunmasında rol aldığını gösteriyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Genel Sekreteri Peter Hinchcliffe, güncel verilere bakıldığında kurtarma faaliyetlerinin toplamı içinde %50'lik bir orandan ticaret gemilerinin sorumlu olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan, mültecileri kurtarmaya yönelik gönüllü girişimler de bulunmakta.

Christopher ve Regina Catrambone, kendilerine ait fonları kullanarak 2014 yılında Göçmenler İçin Denizde Yardım İstasyonu (Migrant Offshore Aid Station – MOAS)'nu kurdular. Ekim 2013'te İtalya'nın Lampedusa adasında yüzlerce insanın boğulması sonrasında güçlü bir sesin çıkmaması, Malta merkezli bu girişimi tetikleyen olay oldu.

MOAS, MY Phoenix adındaki ilk gemisiyle işe koyulduğu Ağustos 2014'ten beri 12,000 civarında insanın kurtarılmasına yardım etti.

MOAS'ın yöneticisi Martin Xuereb, her ne kadar devletlerin ve firmaların bu konudaki sorumluluklarının halen devam ettiğini kabul etse de denizcilik dünyasının kendileri gibi bir organizasyonun varlığından ve yardımlarından mutlu olduğuna inanıyor.

MOAS, ticaret gemilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, askeri gemiler ve sahil güvenlik komutanlığıyla da yakın işbirliği içinde çalışıyor.

Türkiye ve Yunanistan'ın doğu adaları arasındaki mesafenin nispeten kısa olmasına ve deniz yolunu kullanan mültecilerin sayısın kış aylarında azalmasına rağmen, MOAS verilerine göre Ege kıyılarındaki ölümler artmaya devam ediyor. Organizasyonun buna yönelik planıysa 52 metre boyunda yeni bir arama kurtarma gemisini, hasta bakım odaları ve doktorlarıyla birlikte denize çıkarmak. Geminin ayrıca Aylan ve Galip Kurdi adını verdikleri iki kurtarma botu da çalışmalara katılacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında Paris'te yaşanan terör saldırısından sonra bazı ülkelerin sınır kontrollerini sıkılaştırmak istediğini biliyoruz. Fakat Xuereb'e göre bu, zor durumda ve yardıma ihtiyacı olan insanların bulunduğu gerçeğiyle karıştırılmamalı. Xuereb, "Umudu, güvenli yaşam alanları ve bir gelecekleri olduktan sonra, hiç kimse ülkesini terk etmek istemez," diyor.

Terk etmek zorunda kalanlar içinse, MOAS gibi organizasyonların varlığı son derece önemli.

 

Kaynak: 14.1.2015 tarihli TradeWinds gazetesi.