NextGEN Projesi Hk.

Denizcilik Sektörünün Dekarbonizasyon Sürecini İlerletmek İçin NextGEN İlk Toplantısı Gerçekleştirildi

Denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele hususlarıyla ilgilenen küresel denizcilik camiasından çok sayıda paydaşı ve dekarbonizasyon girişimlerini bir araya getirmeyi amaçlayan NextGEN Projesi’nin ilk toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Yeşil ve Verimli Denizcilik (Green and Efficient Navigation – GEN) anlamı taşıyan NextGEN Projesi, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Singapur tarafından yürütülmektedir. Bu proje ile işbirliği fırsatları ve eksiklikleri belirlemek için küresel denizcilik topluluğunda ve denizcilik değer zincirinde yer alan çeşitli dekarbonizasyon girişimleri hakkındaki bilgi paylaşımının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.

NextGEN toplantısında, yaklaşık 70 katılımcı tarafından denizcilik sektörünün dekarbonizasyon sürecinde hiçbir paydaşın geride kalmamasını sağlamanın yolları tartışılmış olup denizcilik ve enerji tedarik zinciri genelinde işbirliğini kolaylaştırmak için gereken iş faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur. Ayrıca toplantıda, tartışmalara yardımcı olmak, fikirleri paylaşmak ve tamamlayıcı girişimler arasındaki koordinasyonu kolaylaştırmak için 2021 yılının ikinci yarısında bir “NextGEN Portalı” başlatılması planları hakkında bilgi sağlanmıştır.

IMO-Singapur NextGEN ile, sadece denizcilik sektöründe ve limanlarda değil, aynı zamanda özel ve kalkınma bankalarında, üniversiteler ile kamu ve özel sektördeki paydaşlar arasında ortaklıklar kurulması amaçlanmaktadır.

NextGEN’in ilk toplantısına, Avrupa Birliği’nce finanse edilen ve IMO tarafından yürütülen 2017 yılında gerçekleştirilen bir proje kapsamında, denizcilik sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik olarak gereken değişiklikler hususunda ilerleme kaydetmek için kurulan bölgesel Deniz Teknolojisi İşbirliği Merkezleri’nden (MTCC) liderler de katılım sağlamıştır.

NextGEN toplantısı, denizcilik sektöründe dekarbonizasyon ve dijitalleşmeyi ele almak için Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi (MPA) ile IMO tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Denizciliğin Geleceği Konferansı sırasında (23 Nisan 2021) düzenlenmiştir. Bu oluşum, deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonlarının azaltılmasına ilişkin IMO Başlangıç Stratejisi’nin uygulanmasını destekleyen girişimlerden bir tanesidir. 2018 yılında kabul edilen Başlangıç Stratejisi, IMO Üye Devletlerine bu yüzyılda GHG emisyonlarını azaltma ve deniz taşımacılığından kaynaklanan GHG emisyonlarını mümkün olan en kısa sürede aşamalı olarak önleme çağrısında bulunmaktadır.

Konferansta konuşma yapan IMO Genel Sekreteri Kitack LIM; “Hiçbir paydaş tek başına hareket ederek denizcilik sektörünün dekarbonizasyonunu gerçekleştiremez. Bu Konferans ve NextGEN Çalıştayı, ortak bir hedefe ulaşmak için denizcilik sektöründeki birçok farklı paydaşı bir araya getirmek açısından önemlidir.

Hepimizin zorlukların üstesinden gelmede ve ‘mavi gökyüzü’ düşüncesine yönelik çözümler geliştirmeye ve uygulamaya zorlamada rolümüz var. Küresel ekonominin taleplerine ve sürdürülebilir büyüme beklentilerine ayak uydurmak için denizcilik dünyasının dönüşümsel değişimin ön saflarında olması gerekiyor. Daha güvenli, daha çevre dostu ve verimli bir deniz taşımacılığı için dekarbonizasyonu kolaylaştırmalı ve dijitalizasyonu geliştirmeliyiz.” açıklamasında bulunmuştur.

Konferansın açılışında konuşan Singapur Ulaştırma Bakanı Ong Ye KUNG; “Denizcilik sektöründeki gelişmeler, ekonomilerin gelişmesi ve dünyanın canlanması üzerinde gerçek bir etkiye sahiptir. Dekarbonizasyon ve dijitalleşmede işbirliğine olan derin bağlılığımızla, denizcilik sektörü ile buna bağlı ekonomiler ve insanlara daha iyi bir gelecek sunabiliriz.” ifadelerinde bulunmuştur.

Konferansın kapanışında söz alan İklim Eylemi Genel Sekreteri Özel Danışmanı ve İklim Eylem Ekibi Genel Sekreter Yardımcısı Selwin HART; “Küresel ekonominin dekarbonizasyonunun kaçınılmaz olduğu ve tüm sektörlerin harekete geçmesi gerektiği giderek daha belirgin hale geliyor. Bu geçişi hızlandırmak ve 1,5 °C hedefini ulaşılabilecek mesafede tutmamızı sağlamak için acilen herkesin görev almasına ihtiyacımız var.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Dekarbonizasyonu Destekleyen IMO Projeleri

IMO kapasite geliştirme projeleri, Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS) ve Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri, IMO enerji verimliliği tedbirlerini ulusal yasalarla uyumlu hale getirmek ve uygulamak için desteklemektedir. Mevcut projeler;

* “IMO-Singapur NextGEN” Girişimi: Denizcilik sektörünün önemli paydaşlarını ve dekarbonizasyon girişimlerini bir araya getirip daha fazla işbirliğini desteklemeyi amaçlamaktadır.

* “IMO-Norveç GreenVoyage2050” Projesi

* MO-EU GMN (Deniz Teknolojisi İşbirliği Merkezleri Küresel Denizcilik Ağı Projesi)

* Global Industry Alliance (GIA): Düşük karbonlu denizcilik sektörünü desteklemektedir.

* “IMO-UNDP-GEF GloFouling” Projesi: Sera gazı emisyonlarına sebep olan gövde kirliliği konularını ele almaktadır.

* “IMO-Güney Kore GHG-SMART” Projesi

* “IMO-EBRD- Dünya Bankası FIN-SMART” Oluşumu

* Asya İçin “IMO-Almanya Mavi Çözümler” Projesi

* IMO ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Sıfır ve Düşük Emisyonlu Denizcilik İnovasyon Forumu (Eylül 2021)

Kaynak      : IMO Web Sayfası - 29.04.2021