• Anasayfa
  • |
  • OECD’nin gemi yapımına yönelik tahminleri iç açıcı değil

OECD’nin gemi yapımına yönelik tahminleri iç açıcı değil

Konunun önde gelen uzmanları tarafından yapılan bir analize göre, kapasite fazlası olması önümüzdeki yıllarda gemi yapım sektörünün ciddi bir sorunu olarak karşımıza çıkacak. 

Analiz sonuçları, geçtiğimiz ay Paris'te düzenlenen Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)'nün gemi yapımıyla ilgili toplantısında paylaşıldı.

OECD Sekreterliği'nin sunduğu bir raporda, gemi yapımı kapasitesinin dünya genelinde 2020'ye kadar 60 milyon CGT (Compensated gross tonnes)'de1 kalacağı görülüyor.

Sea Europe'un tahminleri, kullanılmaya hazır tersane oranının küresel çapta %70 civarında olduğunu söylese de önümüzdeki yirmi yıl içinde bu düzeyde bir talep gelmesi pek mümkün değil.

Japon Gemi Yapımcıları Birliği'nin yeni gemi yapımına yönelik ortalama taleplerle ilgili tahminleri şu şekilde: 2015-2020 arasında 29.3 (cgt); 2020-2025 arasında 34 milyon cgt; 2025-2030 arasında 43.5 milyon cgt; 2030-2035 arasında 57.4 cgt.

Kapasite fazlası olması 2035'e kadar ortalama %35 olması öngörülüyor.

OECD'ye göre, kapasite aşımında düşüş olması ihtimali pek yüksek değil. OECD yetkilileri, "Japonya'nın 1970 ve 1980'lerdeki girişimlerini dışarıda bırakırsak, geçtiğimiz yirmi yılda kapasite aşımında yaşanan düşüş oldukça sınırlı kaldı," açıklamasını yaptı. "Tersanelere yapılan yatırımlardan dolayı kapasitede artış gözlenmeye devam edilmesi tehlikesi var," diyerek de uyarıda bulundu.

Japonya, sunduğu bir teklifle, hükümet fonlarını gemi yapımı için yüksek miktarlarda kullanmanın sektörü geliştirici bir yol olmadığını savundu. Öte yandan, kapasite aşımı sorunu için hükümetlerin benimseyebileceği daha uygun bir yolun bulunduğu da ifade edildi.

Güney Kore, bu tartışmalar çerçevesinde Avrupa ve Japonya tarafından Daewoo Gemi Yapımı ve Mühendisliği (DSME)'ne destek verdiği için eleştirildi. Söz konusu finansal destekle ilgili soruşturmalar Japonya ve Avrupa Komisyonu (EC) tarafından sürdürülüyor.

 

1 Gemi inşasında kullanılan bir kavram olarak CGT ile ilgili daha fazla bilgi için: http://www1.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=C/WP6(2006)7&docLanguage=En

 

Kaynak: 11.12.2015 tarihli Trade Winds Gazetesi.