Paris, kömürün tabutuna çiviyi çaktı
2015, dünyanın enerji üretiminde kömürden vazgeçmeye başladığının önemli sinyallerinin görüldüğü bir yıl oldu. Artık küresel düzeyde daha az kömür alınıp satılıyor. ABD Enerji Bilgi Yönetimi kurumunun verilerine göre, son 21 yılda ilk defa 2014'te küresel kömür ticaret hacmi daraldı. Uzmanlar, kömür hacminin 2015 yılında da azalmaya devam ettiğini tahmin ediyor. Özellikle kömür piyasalarının en büyük aktörlerinden Çin'deki gelişmeler göze çarpıyor. Küresel kömür talebinin yaklaşık yarısından sorumlu olan Çin'deki Ocak 2015 ile Ekim 2015 tarihleri arasında kömür talebi, Ocak 2014-Ekim 2014 tarihleri arasındaki tüketime göre yüzde 30 almıştır. Reuters'in haberine göre, Çin'in kömür tüketimi 2015'in geri kalanında da yaklaşık 60 milyon metrik ton daha düşmüş durumda, analiz aynı zamanda bu düşüşün 2016 yılında da devam edeceğine işaret ediyor.
Kömür fiyatlarındaki düşüş, yeni yatırımların mantıklı olmadığını gösteriyor
Fazla üretim ve düşen talep, küresel kömür marketinin fazla tedariki anlamına geliyor. Dünyaca ünlü finans şirketi Moody's, kömür piyasalarına dair yaptığı analizde, deniz aşırı pazarlarda talepten yüzde 10 daha fazla kömür üretimi yapılmış olabileceğini ve bunun kömür fiyatlarının çakılmasına sebep olduğunu ifade ediyor.
Finansal koşullar, artık pahalı kömür yatırımlarının önündeki en büyük engel. Reuters'ın yaptığı habere göre, dünyaca ünlü başka bir finans şirketi Goldman Sachs "kömür piyasaları bu çöküşten kurtulmak için tekrar ivme kazanamayacak" diyor. Bazı bankaların kömür projelerini finanslamaktan vazgeçiyor olması, piyasaların kömüre güveninin kalmadığının diğer bir göstergesi.
Dünya yeni kömür santrali inşaatlarını durduruyor
Küresel düzeyde planlanan kömür santrallerini takip eden endcoal.org'un analizine göre, yeni kömür santralleri planları, Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya'da yoğunlaşıyor. Planlanan 1.739 kömür santralinden 239'u ilgili bölgede. Gelişmiş ülkelerde ise çok daha az termik santral planlanıyor. AB'de sadece 14 yeni santral planlanırken, ABD ve Kanada ise sadece yeni 7 santral planlıyor. AB'nin kömür talebi, enerji verimliliğindeki gelişmeler ile yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artışlar ile beraber giderek azalıyor. Son beş yılda, 1.083 kömür termik ünitesi devreye girerken, aynı zamanda tam 855 proje ise iptal edildi.
Kömür: Kral Öldü-Paris, Kömür'ün tabutuna son çiviyi çaktı
Bu başlık, dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times'ın ifadesi. Financial Times, Paris Anlaşması'nı "kömürün boynundaki ilmeği sıkan" bir uluslararası mevzuat olarak yorumluyor. Küresel çevre mevzuatı artık yüksek karbonlu endüstrileri etkin bir biçimde tehdit ediyor, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu gelişmeler ışığında kendi kömür büyüme tahminini değiştirerek "iklim değişikliğini hedefleyen küresel çevre politikaları kömür talebini uzun vadede daha da azaltacak" şeklinde yorumluyor. IEA, Paris Anlaşması "kömür üzerinde, diğer fosil yakıtlardan bile çok daha fazla ciddi etkileri olacak" diyor.
Kaynak: Dünya Gazetesi (20.01.2016)