Paris MoU’dan Yapılan Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyaları Sonuçları Açıklandı

Gemi Sevk Sistemleri ve Yardımcı Makineler konusunda 1 Eylül 2013-30 Kasım 2013 arasında yapılan son denetim kampanyasının ön sonuçları, Paris Mutabakat Anlaşması (Paris MoU) bölgesinde 68 geminin (toplam tutulan gemilerin %41’i) 3 aylık süre içerisinde tutulduğunu gösteriyor. Sorunlu konular ana makine, makine dairesinin temizliği ve acil durum jeneratörleri olarak belirlenmiştir. Denetimler; Liman Devleti Kontrolleri’nin (PSC) en fazla eksikliklere, ya da yeni anlaşma şartlarının yürürlüğe girmesine odaklanıyor. Kampanyalar senede bir, üç ay süre ile yapılan düzenli denetimler ile devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda, makine tahrik sistemleri ve makine teçhizatı ile ilgili eksiklikler, Paris ve Tokyo mutabakat anlaşmalarının kapsadığı bölgedeki toplam eksikliklerin, %7’si ile altıncı sırada bulunmaktadır. Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyaları sırasında tutulan gemilerin %54’ünün 20 yaşında ya da daha yaşlı olduğu belirlendi. 20 yaş ve daha üstü gemilerin toplamda %3.6’sı tutularak toplam %1.8lik tutulma yüzdesini ikiye katlandığı görülmüştür. Denetim Kampanyası 4126 gemide yapılan 3879 denetim ile sonuçlandığı, toplamda 68 gemi tutulurken, 1105 eksiklik tespit edildiği, tutulmaların %41’i Denetim Kampanyaları ile ilgili olduğu açıklanmıştır. Kampanya sırasında: Genel kargo gemisi/çok amaçlı gemilerde 1270 (%33), Dökme yük gemilerinde 805 (%21), Konteyner gemilerinde 458 (%12), Kimyasal madde tankerlerinde 343 (%9) Petrol tankerlerinde 272 (%7) denetlenmiştir. Tutulan gemiler: - 34 Genel kargo gemisi/çok amaçlı gemi (%50), - 9 Dökme yük gemisi (%13) - 9 Konteyner gemisi (%13) - 6 Petrol tankeri - 4 Kimyasal madde tankeri - 3 Soğutmalı yük gemisi Kayıtlı eksiklikler: - Ana makine (%20), - Makine dairesinin temizliği (%18), - Acil elektrik kaynağı/acil durum jeneratörleri kaynakları (%12) - Acil durum aydınlatma/bataryaları/şalterleri (%12) En çok denetlenen ülkeler: - Panama (495 denetleme) - Liberya (322 denetleme) - Malta (317 denetleme) - Antigua ve Barbuda (246 denetleme) Bayraklara göre tutulma: - 6 Tanzanya bandıralı - 4 Togo bandıralı - 2 Curaçao bandıralı - 1 Tuvalu bandıralı gemi tutulmuştur. Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyası, Tokyo Mutabakat Anlaşması’yla (Tokyo MoU) ortak yapılmıştır. Kampanyanın detaylı sonuçları daha ayrıntılı analizlerden geçirilip, Liman Devleti Kontrol Komitesi’nin Mayıs 2014’deki 47. toplantısında açıklanacak ve sonrasında Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) sunulacaktır. (Kaynak: 17.02.2014 tarihli Paris MoU basın bülteninde yayınlanmıştır)