• Anasayfa
  • |
  • Pilotsuz hava araçları Avrupa sularındaki gemilerin kirlilik ve emisyonlarını görüntülemede gelecek senenin başından itibaren kullanılacak

Pilotsuz hava araçları Avrupa sularındaki gemilerin kirlilik ve emisyonlarını görüntülemede gelecek senenin başından itibaren kullanılacak

​EMSA (Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı) denizcilik endüstrisinin kirlilik ve emisyonlarını görüntülemek için 'drone' olarak da bilinen uzaktan kumandalı pilotsuz hava aracı ihalesi için sağlayıcı şirketlere yönelik ihaleye çıktı.

 

EMSA Operasyon Bölümü Müdürü Leendert Bal yaptığı açıklamada EMSA'nın drone'ları satın almayacağını ya da işletmeyeceğini, ancak EMSA üyelerinin kullanımına sunmak üzere tedarikçilerle anlaşma imzalayacaklarını belirtti.

 

4 senelik proje boyunca EMSA 11.13 milyon Euro üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. İhale için tekliflerin Haziran ayı sonunda verilmesi bekleniyor.

 

2017 yılının başından itibaren üyelerine hizmet sunabilmek için, EMSA uzatma opsiyonlu 2 senelik kontratlarla farklı tipteki görüntülemeler için 2 tedarikçi ile sene sonuna kadar anlaşmayı planlıyor.

Tedarikçiler belli olduktan sonra acil durumlar için operasyonlara en erken ne zaman başlayabileceklerini de belirtecekler.

 

Drone'ların uçabilmesi için izin almak üye ülkelerin sorumluluğunda olacak.

 

Emisyon takibi için, özellikle 1 Ocak 2015'ten itibaren yeni limitleri belirlendikten sonra; ECSA, kumandalı pilotsuz hava araçlarını öncelikle Avrupa emisyon kontrolü alanlarındaki sülfür dioksit seviyesini ölçmede kullanmak istiyor.

 

Kumandalı hava araçları ayrıca üzerinde bulunan sensörlerle havadaki kirletenlerin miktarını ölçüp ne tür yakıt yaktıklarını da belirleyebilecek.

 

Drone tedarikçileri uygunsuz olan gemileri belirledikten sonra yönetimlerin daha ileri bir denetim için hedef seçmelerinde belirleyici olacaklar.

 

Kumandalı hava araçlarının 20-50 km arası ve 200 metre yükseklikten, 6 saatlik periyotlarla uçmaları düşünülüyor. Ayrıca ECSA, orta ve uzun menzilli hava araçlarını da kullanmak istiyor. Bu çeşidi 8 ile 10 saat arası uçması düşünülen drone'lar, 400 km denizde açılıp, 3000 metre yüksekten uçabilecek.

 

Leendert Bal, kumandalı hava araçlarını "çok yenilikçi" olarak nitelendiriyor. Bu araçları sularına yapılan yasa dışı girişleri belirlemekte kullanılabileceğini de belirtiyor. EMSA'nın ayrıca devam etmekte olan başka girişimleri de bulunmakta.

 

Leendert Bal ayrıca kumandalı hava araçlarını şu anda çoğunlukla Amerika ve İsrail üretse de, Avrupalı şirketlerin de tarımsal amaçlarla ya da kritik altyapı görüntülemeleri alanında kendilerini geliştirdiğini belirtiyor. Ancak denizcilik alanında bu gelişimin az olduğunu da belirtiyor.

 

Kaynak : TradeWinds