• Anasayfa
  • |
  • Rotterdam Limanı çevreci denizciliği teşvik etmekte

Rotterdam Limanı çevreci denizciliği teşvik etmekte

Rotterdam Limanı; çevreci gemileri, özel liman harçlarında indirim ile ödüllendirerek sürdürülebilirliğe giden yolda iklim değişikliğini azaltmayı hedeflemektedir.

31 puan ve üzerinde puana sahip Çevresel Gemi İndeksi (Environment Ship Index - ESI) ile Rotterdam'a ulaşan açık deniz gemileri, gros ton başına liman ücretinde %10 indirimle ödüllendirilmektedir. Çevresel Gemi İndeksi, diğer Kuzeybatı Avrupa limanlarıyla birlikte Dünya Limanları İklim Girişimi (World Ports Climate Initiative - WPCI) şemsiyesi altında oluşturulmuştur. Eğer gemi iyi bir ESI-NOx indeksine sahip ise bu indirim oranı iki katına çıkarılmaktadır. Bu kadar düşük NOx emisyonları, yakıt olarak LNG kullanımı veya büyük katalizorlerle gerçekleştirilmektedir.

Liman Yönetim Kurulu, yüksek ESI puanına sahip gemilere 2016 yılında neredeyse 3 milyon Euro indirim yapıldığını bildirmiştir.

Bununla birlikte indirim oranı daha da arttırılabilir. 20.000 ton ve üzeri yükleme kapasitesine sahip petrol, LNG veya ürün tankerleri, Yeşil Ödül sahibi olmaları halinde liman ücretinde aslında %6 ilave bir indirim daha kazanacaktır.

Söz konusu teşvikler yalnızca açık deniz gemileriyle sınırlı değildir. İç sulardaki deniz taşımacılığı sektörü de geminin Yeşil Ödül'e sahip olmasına ve deniz motoru performansının CCR2 emisyon gerekliliklerini sağlamasına bağlı olarak, %30'a kadar çıkan oranlarda liman ücreti indirimleriyle ilgili teşvikler almaktadır. 2016 yılında, iç sularda deniz taşımacılığı yapan hemen hemen 600 şirket teşvik almıştır.

Rotterdam Limanı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Allard Castelein: "Küresel enerji değişiminde limanların dikkate değer bir örnek haline gelmesinde öncü bir rol oynamayı hedeflemekteyiz. Şirketler bu konuda lider bir rol oynayacaktır. CO2 azaltımı yöntemlerinin kullanımı ve/veya iklim açısından zararsız yeni işletme prosedürlerinin uygulamaya konulmasını mümkün olduğunca kısa sürede sağlamaya çalışmaktayız." diye ifade etmiştir.

Kaynak: www.green4sea.com